Μόσχα προς Άγκυρα: Πιθανές επιβλαβείς συνέπειες από τη νέα σας πρόκληση

Για "πιθανές επιβλαβείς συνέπειες" προειδοποίησε την Άγκυρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μετά το "θερμό επεισόδιο" ρωσικού αντιτορπιλικού με ένα τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανατόλι Αντόνοφ προέβη σε αυστηρό διάβημα στον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στη Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διεμήνυσε στον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο "για επιβλαβείς συνέπειες από τις απερίσκεπτες ενέργειες της Άγκυρας κατά του ρωσικού στρατιωτικού σώματος, που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας στη Συρία."

"Εκφράσαμε έντονες ανησυχίες για μια ακόμη προκλητική ενέργεια της τουρκικής πλευράς κατά του ρωσικού αντιτορπιλικού Σμετλίβι στο Αιγαίο Πέλαγος, που το ανάγκασε να ανοίξει πυρ προειδοποιητικά ... προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση με το τουρκικό πλοίο", ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του .

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι προειδοποιητικές βολές προήλθαν από μικρού διαμετρήματος πυροβόλα, και είχαν "ως σαν στρατηγικό στόχο να διασφαλιστεί ότι το τουρκικό πλοίο δεν θα διέτρεχε κίνδυνο..." Η Μόσχα αναφέρει ότι το περιστατικό σημειώθηκε 12 ναυτικά μίλια από τη Λήμνο.

Η Τουρκία και η Ρωσία διέρχονται τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αφότου, στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Από τότε η Ρωσία έχει ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας τα οποία στοχεύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την Παρασκευή (προχθές) τον ρωσικό στρατό να απαντήσει με "άκρα αυστηρότητα" σε κάθε δύναμη που θα τον απειλούσε στη Συρία.

Στο μεταξύ, ο τουρκικός στρατός απαγόρευσε στο προσωπικό του να πηγαίνει διακοπές στη Ρωσία. 
Πηγή: skai.gr