Βερολίνο: Συντονισμός στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν σημαίνει κοινές περιπολίες

Πρέπει να επιδιωχθεί ο «συντονισμός» στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, όμως αυτό δεν σημαίνει κοινές περιπολίες των δυο κρατών, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας πως το Βερολίνο γνωρίζει τις ελληνικές ευαισθησίες για το θέμα.

Αναφερόμενος στην άτυπη συνάντηση κορυφής που διοργανώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Κυριακή, με αντικείμενο στην προσφυγική κρίση στα Βαλκάνια, ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται «καλύτερο, αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων», αναφερόμενος ειδικά στην ανάγκη να επιδιωχθεί ένας «συντονισμός» κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Διευκρίνισε όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει κοινές περιπολίες, αυτό είναι κάτι άλλο».

Κληθείς να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτός ο συντονισμός στο Αιγαίο, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επισημάνει ότι δεν είναι σε θέση, ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, να περιγράψει με λεπτομέρειες τον συντονισμό μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς. «Αλλά ο στόχος, πιστεύω, είναι προς το συμφέρον όλων», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα, κυρίως δια στόματος του υπουργείου Εξωτερικών, έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να δεχτεί κοινές περιπολίες στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, λόγω ανησυχιών πως η Άγκυρα θα αποπειραθεί να προωθήσει τις βλέψεις για τις θαλάσσιες ζώνες.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr