Κλείσιμο

Μουζάλας για προσφυγικό: Δημιουργούμε 10.000 θέσεις φιλοξενίας σε Αττική - Μακεδονία

Τη δημιουργία 10.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων, 5.000 στην Αττική, και 5.000 στη Μακεδονία, ανακοίνωσε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μουζάλας. «Είμαστε έτοιμοι να συνυπογράψουμε MUI (μνημόνιο κατανόησης) με τον ΟΗΕ» τόνισε.

«Η κατάσταση
παραμένει δύσκολη και θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη» προειδοποίησε πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνοντας λόγο για μεγάλη εισροή προσφύγων.

«Έχουμε αναλάβει να φτιάξουμε στα νησιά σημεία ταυτοποίησης και καταγραφής έτσι λέω τα hot spots, όχι καταυλισμούς, αν θέλουν οι πρόσφυγες θα καταθέτουν αίτηση άσυλου και θα οδηγούνται στην ενδοχώρα» εξήγησε ο κ. Μουζάλας.

«Δεν θα αφήσουμε να ξανασυμβούν νέες καταστάσεις όπως στη Μυτιλήνη και στη Βικτωρία (...) αποφορτίζουμε τις γειτονιές, αλλά δεν θα εξαφανίσουμε τους πρόσφυγες» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Πρέπει να διευκολύνεις τον πρόσφυγα πρέπει να απαλύνεις και τις επιπτώσεις στον πληθυσμό» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον υπουργό στην Αθήνα έχουμε τον Ελαιώνα και άλλες μόνιμες δομές. «Το Γαλάτσι, το Ελληνικό, ήταν τρόπος να αδειάσουν οι πλατείες, δεν φιλοδοξούμε Ελληνικό και Γαλάτσι να είναι καταυλισμοί, αλλά να φτιάξουμε Ελαιώνες» σημείωσε, διευκρίνισε πάντως ότι «πρακτικά δεν μπορεί πια να χρησιμοποιηθεί η Αμυγδαλέζα».

«Η Τουρκία πρέπει να πάψει να είναι το πρόβλημα και να είναι μέρος της λύσης, προσπαθεί να κερδίζει ό,τι περισσότερο μπορεί από την κρίση (...) η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει ψύχραιμα. Ελπίζω να μην δοθούν παραχωρήσεις ανοίκειες όπως να δοθούν ζώνες εκεί που είναι οι Κούρδοι» σημείωσε ο Γιάννης Μουζάλας.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει να δημιουργηθούν κέντρα ταυτοποίησης σε Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο, κάτι που θα βοηθήσει τόσο τη χώρα μας να ελέγξει καλύτερα τις προσφυγικές ροές όσο και τους ίδιους τους μετανάστες.

«Ο νόμος όσον αφορά την κράτηση πρέπει να γίνει πιο ήπιος για τους μετανάστες» σχολίασε.
Πηγή: skai.gr