Κατρούγκαλος: Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση γενικό ισοδύναμο για προστασία συντάξεων

Η κυβέρνηση θα φέρει το σύνολο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος ως «γενικό ισοδύναμο» για την «εξουδετέρωση» των αρνητικών σημείων του Μνημονίου για τις συντάξεις, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τόνισε πως στόχος της Αθήνας είναι να μην εφαρμοστούν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία, ο «αντι-ασφαλιστικός» νόμος του 2010, η απομείωση των χαμηλών συντάξεων και η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ακόμα ότι με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό θα υπάρξει «ομοιομορφία» στις συντάξεις μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με μόνιμη επιδίωξη να μην υπάρχουν «συντάξεις-φιλοδωρήματα».

Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε πάντως ότι επί του παρόντος το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι «πλήρως μη βιώσιμο», εν μέρει λόγω της χρόνια υψηλής ανεργίας και εν μέρει εξαιτίας της κακοδιαχείρισης στα Ταμεία.

Σημείωσε ακόμα πως το PSI ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τα ήδη συρρικνωμένα αποθεματικά των Ταμείων, απαντώντας συγκεκριμένα στον Ευάγγελο Βενιζέλο πως με το «κούρεμα» το ΙΚΑ έχασε το 80% των κινητών στοιχείων του.

Μιλώντας νωρίτερα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως η κυβέρνηση θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην υπάρξει μείωση των συντάξεων που είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ.

«Είμαστε μια κυβέρνηση της αριστεράς που θέλει να προστατεύσει αυτούς που έχουν τις χαμηλότερες συντάξεις», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως η Αθήνα θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους-δανειστές, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις με «κοινωνικό πρόσημο».

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως ακόμα δεν έχει καθοριστεί πώς θα γίνει η «δίκαιη κατανομή» των αλλαγών ανάμεσα στις εισοδηματικές κατηγορίες των συνταξιούχων, και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει την τεχνική υποστήριξη των θεσμών, ώστε να υπάρχει εξ αρχής συμφωνία για το ζήτημα.

Επισήμανε ότι ο στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίος όμως δεν θα δίνει «συντάξεις-φιλοδωρήματα».

Αναφερόμενος στη συνένωση των ασφαλιστικών Ταμείων, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι θα πρέπει υπάρξει και ένας ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, κι όχι να διατηρούνται εκατοντάδες διαφορετικοί κωδικοί υπολογισμού ακόμα και μετά την ενσωμάτωση οργανισμών στο ΙΚΑ.

Τέλος, είπε ότι αύριο Πέμπτη θα συναντήσει στη Γενεύη τον επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λίμα ώστε να παρακολουθήσει τις εργασίες της συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας για ασφαλιστικά συστήματα.
Πηγή: skai.gr