Τσίπρας: Οι χώρες υποδοχής προσφύγων χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα

Το πρόβλημα με του πρόσφυγες είναι ευρωπαϊκό και η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει τα αυτιά της και τα μάτια της υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στη Μυτιλήνη τον αυστριακό καγκελάριο Φάινμαν. Η Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας, πρέπει να ενσκύψει στο πρόβλημα γιατί οι χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για την αντιμετώπιση του.

Οι κύριοι Τσίπρας και Φάινμαν επισκέφτηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης την ώρα που επιβιβάζονταν πρόσφυγες στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος και στη συνέχεια πήγαν στον καταυλισμό Καρατεπέ που φιλοξενούνται Σύριοι πρόσφυγες, όπου παρακολούθησαν τη διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων. Οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν και τον καταυλισμό Μώρια όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες από άλλα κράτη.

Η Αυστρία θα συμβάλλει στη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, των λεγόμενων Hotspots, στην Ελλάδα και θα ενισχύσει οικονομικά με 30 εκατομμύρια ευρώ το Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών,είχε τονίσει από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος, σε δηλώσεις μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λέσβο.

Πηγή: skai.gr