Νέο κάλεσμα Παυλόπουλου για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό

Την αναγκαιότητα να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση επανέλαβε σήμερα Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ναυτιλίας, Χρήστο Ζώη.

«Δεν μπορεί να μείνουμε με την εικόνα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, όταν έχουμε αυτό το φαινόμενο μεταναστευτικών ροών, και ιδίως προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζουμε. Δεν μπορεί η Ευρώπη ένα τέτοιο φαινόμενο, που είναι θέμα όχι μόνον ασφάλειας αλλά και ανθρωπισμού, και δικαιωμάτων του ανθρώπου, να το αντιμετωπίσει τόσο επιδερμικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε αρχικά απορρίψει το ενδεχόμενο Συνόδου, όπως στη συνέχεια δήλωσε ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση αν τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε., δεν υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο μετεγκατάστασης συνολικά 160.000 προσφύγων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε επίσης ότι τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν και εξωτερικά σύνορα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συνεπώς η Ευρώπη «οφείλει να τα διαφυλάσσει», προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο και η Frontex θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε «πραγματική ευρωπαϊκή δύναμη».

Εκτίμησε πάντως πως ευτυχώς η Ευρώπη κατανοεί αυτό το ζήτημα, κάτι που αποδεικνύεται από την πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και του επίτροπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη το Λιμενικό Σώμα για το έργο του στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, επισημαίνοντας ότι ακριβώς αποδεικνύει την ανάγκη κατανόησης ότι ελληνικά σύνορα και ευρωπαϊκά σύνορα είναι το ίδιο πράγμα.

Ο υπουργός, από τη μεριά του, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι όλα πάνε «όπως τα έχουμε σχεδιάσει» και επισήμανε με έμφαση και ο ίδιος την ανάγκη πραγματοποίησης το συντομότερο δυνατό Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, μιλώντας για ένα φαινόμενο που για την αντιμετώπιση του απαιτείται μια ευρωπαϊκή πολιτική.
Πηγή: skai.gr