Συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για Παιδεία και δημόσια Υγεία

Η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι ελλείψεις προσωπικού τόσο στη δημόσια εκπαίδευση, όσο και στη δημόσια υγεία και η διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, μονοπώλησαν τις απαντήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων στη θεματική ενότητα Παιδεία - Υγεία.

Ερωτηθείς να σχολιάσει την ανάγκη των ελληνικών Πανεπιστημίων να προσαρμοστούν σε ένα σχέδιο που θα ενισχύσει την έρευνα και την καινοτομία ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την παιδεία και τη γνώση ως συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και τόνισε ότι εφόσον εκλεγεί θα ενιχσύσει το έμψυχο δυναμικό και θα σταματήσει την «αιμορραγία μυαλών» και τη φυγή επιστημόνων προςε το εξωτερικό.

«Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα και να επενδύσουμε στην παιδεία, με αποφάσεις που θα αφορούν την αλαλγή πλαισίου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης»

Συμφωνούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να δημιουργήσουν τα δικά τους ερευνητικά κέντρα. Στοχεύουμε στην παροχή αξιοπρεπών μισθών και ανάπτυξη επενδυτικών καινοτομιών που θα έχουν ανταποδοτικότητα είπε και συμπλήρωσε: Είμαστε αντίθετοι στην παράδοση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην αγορά, θα βάλουμε κανόνες στην αγορά.

Στην παρατήρηση της Χούκλη, ότι ο Μπαλτάς στοχοποιεί την αριστεία, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι όποιες αλλαγές φέρνει ο νόμος, θα πρέπει να γίνουν με διάλογο. «Δεν μπορείς να απομονώσεις τους αριστούχους, καθώς έτσι θα καταρρεύσει το σχολείο» είπε χαρακτηριστικά.

Στην παρατήρηση της Μάρας Ζαχαρέα, ότι η παιδεία χρειάζεται μία επανάσταση, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι χρειάζεται αναθεώρηση του συντάγματος, για να καταργηθούν τα δημόσια πανεπιστήμια και να τοποθετηθεί η μόρφωση σε ανώτατο επίπεδο. Συμπλήρωσε ότι πολλοί νέοι άνθρωποι φεύγουν στο εξωτερικό εξαιτίας της ιδεοληψίας της αριστεράς

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «και εμείς θέλουμε τους άριστους και πιστεύουμε στα πρότυπα σχολεία, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος τιμώρησε την ιδιωτική εκπαίδευση με το ΦΠΑ στο 23% και δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας ότι ιδωτικό ακούει το μισεί και σπεύδει να το φορολογήσει. Επανέλαβε μάλιστα ότι η Ευρωπασϊκή Ένωση απαγορεύει τη φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και κατέληξε ότι αν δεν αναγνωριστούν τα πτυχία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, «θα παράξουμε γενιές θυμωμένων ανέργων»

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις αποσπάσεις, είπε ότι από το 2012 η ΝΔ περιόρισε τις αποσπάσεις μέχρι τελικά το 2014 να τις απαγορεύσει. Επεσήμανε πάντως ότι αν οι εκπαιδευτικοί δεν αμείβονται όπως πρέπει, δεν θα υπάρχει ποτέ ο κατάλληλος αριθμός εκπαιδευτικών

Ο κ. Λαφαζάνης, ερωτηθείς από τη Σία Κοσιώνη να τοποθετηθεί επί του θέματος, έσπευσε να συμφωνήσει με τη διατύπωση της Μάρας Ζαχαρέα, σχετικά με την ανάγκη για μία επανάσταση στην παιδεία και στην υγεία και τόνισε ότι για να γίνει αυτή η επανάσταση χρειάζονται χρήματα, τα οποία στερούν τα μνημόνια. Εξήγησε ότι χωρίς γιατρούς και χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορεί να γίνει τίποτα ουσιαστικό και υπογράμμισε ότι πρέπει να φύγουμε από τη μνημονιακή θηλειά και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για έναν νέο προϋπολογισμό που θα στηρίζει τις υγειονομικές δαπάνες.
«Για να φύγουμε από τα μνημόνια, πρέπει να πάμε σε εθνικό νόμισμα και να χρηματοδοτήσουμε την υγεία» είπε χαρακτηριστικά.

«Ζητούσατε από τον Τσίπρα να προχωρήσει σε ρήξη και ρισκάρατε την υγεία των πολιτών της» σχολίασε η Σία Κοσιώνη για να επαναλάβει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας ότι τα μνημόνια ειναι η καταστροφή της χώρας μας, τονίζοντας ότι απαιτείται εναλλακτική λύση πέρα και έξω απο τα μνημόνια αν χρειαστεί και έξω απο την Ευρωζώνη.

Απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη ο Γεράσιμος Γιομπαζολιάς αποκάλυψε ότι υπάρχουν ελληνικές μαθητικές ομάδες που παίρνουν βραβεία σε πολλούς τομείς, με τον κ. Θεοδωράκη να επιρρίπτει τις ευθύνες για την παιδεία, στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα σαμποτέρ.

«Δεν ήταν σκόπιμο να συμβούν όλα αυτά στην παιδεία, θεωρούσαν ότι ο χώρος της παιδείας είναι ένα χώρος στον οποίο θα ψάξουν τους επόμενους χειροκροτητές. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε την κατάργηση των κομματικών νεολαίων στα πανεπιστήμια τονίζοντας ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό στον διάλογο με τους φοιτητές, αλλά όχι υπό την κομματική ταυτότητα. Σημείωσε δε με νόημα ότι αυτός είναι και ο λόγος που το Ποτάμι δεν έχει δεχτεί να αποκτήσει κομματική νεολαία.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι πρέπει «να προστατέψουμε τους φοιτητές από τον Μπαλτά», παίζοντας με το όνομα του πρώην υπουργού παιδείας. Επανέλαβε ότι όλα αυτά που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως αποτέλεσμα να ανοίξουν σχολεία χωρίς δασκάλους, κατηγορώντας μάλιστα τον κ. Κουράκη ότι έχει μερίδιο ευθύνης καθώς υπέγραψε αποσπάσεις εκπαιδευτικών.

Ερωτηθείς για το ποιον θα προτείνει για υπουργό Παιδείας, δήλωσε ότι η παιδεία χρειάζεται εθνική επιλογή και τόνισε ότι ένας από τους τρεις όρους που θα θέσει το Ποτάμι σε έναν ενδεχόμενο διακυβέρνησης, επιλέγοντας υπουργό, έξω και μακρυά από τα κόμματα.

«Θέλουμε σχολεία του μέλλοντος και όχι των κομμάτων» σημείωσε

Σε ερώτηση που απηύθυνε η Όλγα Τρέμη προς τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, για το οποίο ο κ. Κουτσούμπας είχε ταχθεί ενάντια, παρά το γεγονός ότι εναντιώνεται σε αυτή, απάντησε ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως αυτό το μέτρο πλήττει τη λαϊκή οικογένεια, καθώς, όπως είπε, με τα χάλια που έχει η δημόσια παιδεία, οι γονείς αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια και σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Ζήτησε να καταργηθεί το μέτρο, καθώς το χαρακτήρισε άδικο μέτρο στα πλαίσια μιας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης

Στο σχόλιο της Όλγας Τρέμη, ότι σε αυτό το θέμα το ΚΚΕ δεν διαφέρει από τον κ. Λαφαζάνη, ο κ./ Κουτσούμπας παρατήρησε ότι η άποψη του κόμματος του κου Λαφαζάνη δεν οδηγεί σε μία νέα κοινωνία, αλλά οδηγεί σε νέα μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα.

Απευθυνόμενος στον επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Αντώνης Σρόιτερ σχολίασε ότι το τραινάκι της κυβέρνησης στο θέμα της παιδείας εχει εκτροχιαστεί, τονίζοντας ότι ο Κουράκης ζητούσε την κατάργηση των θρησκευτικών και σημειώνοντας ότι τα σχολεία ανοίγουν με 25.0000 απουσίες.

«Στο θέμα της παιδείας, έχουμε αρπάξει το τραινάκι, έχουμε παρέμβει στο θέμα της Θράκης και στο θέμα των αρχαίων» ανταπάντησε ο κ. Καμμένος. «Διαφωνήσαμε σε πολλά με αιώνιους φοιτητές. Ασθενείς και αδύναμοι οικονομικά θα μπορούσαν να είχαν μια ανοχή σημείωσε και πρότεινε τη δημιουργία πρότυπων σχολείων σε κάθε νομό.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι εγκρίθηκε η απόφαση για πρόσληψη 19.000 εκπαιδευτικών και υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν κενά στα σχολεία.

Χαρακτήρισε μάλιστα απαράδεκτο το μέτρο του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, και όπως είπε, είμαστε σε διαπραγμάτευση, θα βρούμε ισοδύναμα για να αρθεί το μέτρο.

Τέλος, απευθυνόμενη προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η Μαρία Χούκλη την κάλεσε να απαντήσει αν θα πρέπει να γίνει επιλογή, ανάμεσα στα φθηνά φάρμακα ή στην ενίσχυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

«Η συμφωνία που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ ενεργοποιεί την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» είπε και σημείωσε ότι η συνταγογράφηση πρέπει να γίνεται με βάση τη δραστική ουσία του φαρμάκου. Παραδέχτηκε επιπλέον ότι οι εγχώριες βιομηχανίες φαρμάκων πλήττονται βάναυσα.

Υποστήριξε δε ότι η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης από 2,5 δις. σε 5,5 δις. επιδείνωσε την κατάσταση στην υγεία, επειδή δεν υπήρχαν πόροι. Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη στο μισό και μερίμνησε για την ηλεκτρική συνταγογράφηση και για τα πρωτόκολλα των ασθενών. Υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό, σε γιατρούς και σε νοσηλευτές και τόνισε ότι έχει εγκαταλειφθεί ο εξοπλισμός υπέρ των ιδιωτικών μονάδων. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς αποτελεί έναν υγιή κλάδο.
Πηγή: skai.gr