Μεγάλη ανησυχία για τη δημόσια υγεία από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για τις επιπτώσεις στην υγειά των πολιτών της Αττικής από τις διοξίνες που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα, λόγω της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στον Ασπρόπυργο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης είπε ότι η σοβαρότερη φάση είναι όταν οι διοξίνες πέσουν στο έδαφος και περάσουν στην τροφική αλυσίδα. Ανέφερε επίσης ότι δεν έχουμε σύστημα ακριβούς μέτρησης της σύστασης των αιωρούμενων σωματιδίων ούτε των υγειονομικών τους επιπτώσεων.

Εν τω μεταξύ, η φωτιά σιγοκαίει για 5η μέρα.

Δεν είναι εύκολο να σβήσει τελείως μια τέτοια πυρκαγιά λόγω των υλικών που καίει, είπε στο ΣΚΑΪ ο υπ. Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Για την ώρα, ο χώρος που καλύπτει συνολικά 45 στρέμματα δεν έχει επιχωματωθεί γιατί σύμφωνα με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής αν σκεπαστούν τα πλαστικά, δεν θα παγώσουν και θα βγάζουν καπνούς για πολλές ημέρες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης βρέθηκαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
Πηγή: skai.gr