Σαράντα-οκτώ χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών

Σαράντα-οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 21η Απριλίου, από τη μαύρη νύχτα του στρατιωτικού πραξικοπήματος που οδήγησε τη χώρα μας στη Χούντα των Συνταγματαρχών, μια από τις πιο μελανές σελίδες τις μετεμφυλιακής ελληνικής ιστορίας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου του 1967, κι ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου, στρατιώτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και διάφορα κέντρα τηλεπικοινωνιών. Στη συνέχεια, οι πραξικοπηματίες κατέλαβαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ τεθωρακισμένα άρματα του στρατού περικύκλωσαν τη Βουλή, ουσιαστικά καταλύοντας το δημοκρατικό πολίτευμα.

Δεκάδες πολιτικοί και ακτιβιστές ολόκληρου του συνταγματικού-κοινοβουλευτικού τόξου συνελήφθησαν πριν καν ανατείλει ο ήλιος, ενώ άρματα μάχης περικύκλωσαν και τη βασιλική κατοικία στο Τατόι. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρισκόταν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Στις 6:00 το πρωί, οι Συνταγματάρχες ανακοινώνουν μέσω ραδιοφώνου την ανάληψη της εξουσίας αλλά και την αναστολή ορισμένων Άρθρων του Συντάγματος, περιλαμβανομένων διατάξεων που διασφαλίζουν βασικές ελευθερίες των πολιτών σε μια δημοκρατία.

Ουσιαστικά υπό την απειλή των όπλων, και με τον στρατό να έχει τον πλήρη έλεγχο της πρωτεύουσας, οι πραξικοπηματίες εξασφαλίζουν την συναίνεση του παλατιού για τη δημιουργία χουντικής κυβέρνησης.

Επικεφαλής του πραξικοπήματος – το οποίο οι συνωμότες αποκάλεσαν «επανάσταση» – ήταν ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός και ο συνταγματάρχης Νικόλαος Μακαρέζος, οι οποίοι και απετέλεσαν την ηγετική τριανδρία κατά τα πρώτα έξι χρόνια της δικτατορικής περιόδου.

Η δικτατορία στην Ελλάδα «έζησε» για επτά χρόνια, έως το 1974, όταν, σε καθεστώς απομόνωσης στην Ευρώπη, υπό το βάρος των γεγονότων του Πολυτεχνείου αλλά και μετά την καταστροφική απόπειρα ανατροπής του Μακαρίου στην Κύπρο – που έδωσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή – οι ένοπλες δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη διακυβέρνηση της χώρας.
Πηγή: skai.gr