Γυρίζει πίσω τα «κλεμμένα» o Mαντέλης

Την επιστροφή του συνόλου των χρημάτων που κατηγορείται οτι έλαβε απο τα μαύρα ταμεία της Siemens, περί τα 450.000 χιλιάδες μάρκα, προς το ελληνικό δημόσιο, ανακοίνωσε προς τον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης ενώ η δίκη του βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και επίκειται απόφαση.

Ο πρώην υπουργός που κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυσυζημένου νόμου περί επιστροφής των καταχρασθέντων στο δημόσιο (που ψηφίστηκε πριν τις γιορτές) υπέβαλε αίτημα μαζί με τον συγκατηγορούμενό του και κουμπάρο του Αθανάσιο Τσουγκράνη δηλώνοντας και οι δύο την ανέκλητη πρόθεσή τους να επιστρέψουν στο δημόσιο όλα τα χρήματα για τα οποία κατηγορούνται.

Πρόκειται για 450 χιλιάδες γερμανικά μάρκα, που αντιστοιχούν σε 230 χιλιάδες ευρώ.

Απο αυτά, ποσό 174.000 ευρώ, είναι σε λογαριασμό του Τσουγκράνη που έχει ήδη δεσμευθεί από τη δικαιοσύνη και τα υπόλοιπα δίδονται μετρητά, περί τα 55 χιλιάδες ευρώ.

Η επιστροφή των χρημάτων που δίδει τη δυνατότητα σε καταχραστές του δημοσίου να έχουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση, αν ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις του δημοσίου, θα καθορίσει και στην περίπτωση Μαντέλη την τελική ποινή που θα του επιβάλει το δικαστήριο.

Εκτιμήσεις νομικών πηγών πάντως κάνουν λόγο για φυλάκιση 3 ή 4 χρόνων για τον Μαντέλη ο οποίος αν δικαζόταν χωρίς να εχει επιστρέψει τα χρήματα με βάση το νέο νόμο, απειλείτο με ποινή ως 20 χρόνια κάθειρξη.

Τη δήλωση πάντως τόσο του πρώην υπουργού όσο και του συγκατηγορουμένου του θα αξιολογήσει το δικαστήριο καθώς ο νόμος για τα κλεμμένα είναι εντελώς πρόσφατος και πρέπει να μελετηθεί. Σε κάθε περίπτωση από την εφαρμογή του το δημόσιο προσδοκά συνολικά περί τα δύο δις ευρώ από τους δεσμευμένους λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμεύσει δικαστικές αρχές, αλλά και απο επιστροφή χρημάτων στο δημόσιο ταμείο από υποδίκους και κατάδικους.».
Πηγή: skai.gr-Ιωάννα Μάνδρου