Τεχνικά στοιχεία της τελετής έναρξης

Το σύνολο είναι πάντα κάτι περισσότερο από ένα απλό άθροισμα των μερών του και το «ζωντανό» τελικό αποτέλεσμα ενός γεγονότος, που βλέπουν περίπου 4 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, αλλά και όσοι βρίσκονται στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, είναι περισσότερο από τις επιμέρους ώρες που δαπανήθηκαν στις προετοιμασίες για την Τελετή Έναρξης της 28ης Ολυμπιάδας.
Τίποτα δεν πραγματοποιείται χωρίς την ανθρώπινη εργασία και συμμετοχή και έτσι για όλα τα εγχειρήματα η τιμή ανήκει πρώτα στους ανθρώπους. Οι βασικοί συντελεστές της Τελετής Έναρξης είναι:
>ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου, Συνδημιουργία-Σύλληψη Μουσικού Σεναρίου: Γιώργος Κουμεντάκης, Σκηνογράφος: Λίλη Πεζανού, Σχεδιασμός και Διεύθυνση Φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ, Συνδημιουργία και Διεύθυνση Φωτισμού: Robert Dickinson, Διεύθυνση Φωτισμού: Ted Wells, Διεύθυνση Κινούμενων Κεφαλών: Andy O` Reilly, Χορογράφος: Αγγελική Στελλάτου, Χορογράφος Αγωνιστικού Χώρου και Χαρτογράφος: Wanda Rokicki, Χορογράφος Πλήθους-Παρέλαση Αθλητών: Doug Jack, Σχεδιασμός Κοστουμιών: Σοφία Κοκοσαλάκη, Σκηνοθέτις-Παραγωγός Βίντεο: Αθηνά Τσαγγάρη, Κείμενα: Λίνα Νικολακοπούλου, Πυροτεχνήματα: Christophe Bertonneau, Εικαστική σύλληψη και σκηνοθεσία-Κλεψύδρα: Αγγελος Μέντης, Επιμελήτρια Κοστουμιών και Σκηνικού Χώρου-Κλεψύδρα: Ελένη Μανωλοπούλου, Επιμελήτρια-Σχεδιασμός Ζωγραφικής Σκηνικών και Κοστουμιών-Κλεψύδρα: Μαρία Ηλία.
>ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Παραγωγή της Τελετής Έναρξης: Jack Morton Worldwide (πρόεδρος της Jack Morton International Lois Jacobs, διευθυντής Jack Morton Public Events, David Zolkwer). Διευθυντής Παραγωγής:Andrew Walsh, Παραγωγοί:Celia Smith, Antony Spanbrook, Επικεφαλής Συντονίστρια Παραγωγός-Κλεψύδρα:Clare Amsel, Συντονιστής Παραγωγός-Πρωτόκολλο και Παρέλαση Αθλητών:Steve Boyd, Συντονιστής Παραγωγός:Richard Mullen, Παραγωγός Μουσικής:Julian Scott, Συνεργάτης Παραγωγής Εθελοντών Ερμηνευτών:Michael Foley, Υπεύθυνη Διαχείρισης Εθελοντών Υποστήριξης:Polly Kelekis, Επικεφαλής Τεχνικός Διευθυντής:Adam Wildi, Τεχνικός Διευθυντής Συστημάτων:Nick Eltis, Τεχνικός Διευθυντής Σκηνής:Mik Aukland, Τεχνικός Διευθυντής-Κλεψύδρα:Κώστας Χαραλαμπίδης, Διευθυντής Λειτουργιών:Mike Kent, Διευθυντής Λειτουργιών Σταδίου:Ronald Cameron, Υπεύθυνος Βεστιαρίου:Jason Vaughan, Υπεύθυνη Κοστουμιών:Paula Ryan, Σχεδιάστρια Κατασκευής Κοστουμιών-Κλεψύδρα:Christa Bartels, Υπεύθυνος Φροντιστηρίου:John Sadler.
>ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Ο αριθμός των εθελοντών ερμηνευτών στην Τελετή Έναρξης ανήλθε σε 2.428, η πλειοψηφία των οποίων είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ υπήρχαν ανάμεσά τους εθελοντές από άλλες 14 χώρες: Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδά, Κύπρο, Αίγυπτο, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Μεξικό, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Ο γηραιότερος εθελοντής είναι 70 ετών και ο νεώτερος 63 χρόνια μικρότερος του, ενώ για να επιλεγούν χρειάστηκαν 51.433 τηλεφωνήματα για την προσέλκυσή τους και πάνω από 270 ώρες ακρόασης για την επιλογή τους.
Οι εθελοντές ερμηνευτές χρειάστηκαν πάνω από 600 ώρες δοκιμών σε διάστημα 85 ημερών, καθώς η πρώτη τους δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου. Η κόπωση των δοκιμών επέφερε δίψα και έτσι καταναλώθηκαν στην διάρκειά τους 700.000 μπουκάλια νερό, ενώ για τις μετακινήσεις τους από και προς τους τόπους δοκιμών απαιτήθηκαν γύρω στα 6.700 δρομολόγια λεωφορείων.
Στις ίδιες δοκιμές χρησιμοποιήθηκε σχοινί 3,5 χιλιομέτρων για να συμβολίσει το «μήκος» των ομάδων για την Παρέλαση των Αθλητών, ενώ δύο χιλιόμετρα βαμμένων γραμμών περιέγραφαν τον χώρο του ΟΑΚΑ στους εθελοντές.
Εκτός των εθελοντών ερμηνευτών υπήρχαν και οι εθελοντές υποστήριξης ο αριθμός των οποίων ανήλθε σε 2.200 άτομα. Οι ελληνικής καταγωγής πλειοψήφησαν και εδώ, ενώ υπήρχαν και εθελοντές από 31 χώρες: Αυστραλία, Αυστρία, Μπαγκλαντές, Λευκορωσία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καμερούν, Καναδά, Τσεχία, Κύπρος, Δανία, Γερμανία, Χονγκ-Κονγκ, Ουγγαρία, Ινδία, Ιταλία, Μεξικό, Μολδαβία, Ολλανδία, Νιγηρία, Νορβηγία, Πακιστάν, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Ρουάντα, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Ο γηραιότερος εθελοντής υποστήριξης είναι 75 ετών και χρειάστηκαν 700 ώρες συνεντεύξεων για την προσέλκυσή τους.
>ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η Τελετή Έναρξης της 28ης Ολυμπιάδας πραγματοποιείται στο χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου το οποίο χτίσθηκε το 1982 και ανακαινίσθηκε πλήρως μεταξύ 2000 και 2004, διαθέτει 72.000 καθίσματα και ένα σκέπαστρο που καλύπτει συνολική έκταση 25.000 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 18.000 τόνους και σχεδιάστηκε από τον Σαντιάγκο Καλατράβα.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να φορέσουν τα ανάλογα κοστούμια και γι` αυτό επιστρατεύθηκαν 10.000 μέτρα ύφασμα, 2.000 λίτρα κόλλα, 15 χιλιόμετρα κλωστή, 150 γαλόνια μπογιά, 300 ράφια κοστουμιών, 2500 κρεμάστρες, 7.152 ζευγάρια κάλτσες και 4.000 ζευγάρια παπούτσια.
Ο κύριος χώρος της παράστασης της Τελετής Έναρξης αποτελείτο από μια περιοχή 9.645 τετραγωνικών μέτρων που καλύφθηκε με εκατομμύρια λίτρα νερού και πιο συγκεκριμένα από 2.162.000 λίτρα ή 2.162 κυβικά μέτρα. Για να γεμίσει όλη αυτή η περιοχή με νερό απαιτήθηκαν έξι ώρες, όμως για την απομάκρυνση του απαιτούνται μόνο τρία λεπτά καθώς η αποχέτευση γίνεται με την βοήθεια 10 βαλβίδων, διαμέτρου μισού μέτρου έκαστη, οι οποίος μπορούν να αδειάσουν 3000 λίτρα νερό ανά δευτερόλεπτο. Το νερό που θα απομακρυνθεί δεν θα πάει χαμένο καθώς θα διοχετευθεί σε μία δεξαμενή διαμέτρου 41 μέτρων στην οποία μπορούν να αποθηκευθούν 2.300.000 λίτρα νερού.
Τριανταεπτά χιλιόμετρα συρματόσχοινου χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη του δικτύου καλωδίωσης που βρίσκεται σε ύψος 36.5 μέτρων από το δάπεδο του σταδίου, ενώ υπάρχουν 24 ανεξάρτητες «διαδρομές» στις οποίες μετακινούνται τα σκηνικά από το κέντρο προς τις κερκίδες.Ηλεκτρονικοί υπολογιστές ελέγχουν τις 72 τροχαλίες που μετακινούν τα τρισδιάστατα σκηνικά καθώς αυτές μετακινούν 72 καλώδια που μπορούν να σηκώσουν 22.500 κιλά σκηνικών. Ακόμα το δίκτυο καλωδίωσης παρατάσσει 180.000 κιλά κινούμενων αντίβαρων.
Διακόσια ενενήντα μέτρα σωληνώσεων δημιούργησαν του πέντε κύκλους, έκαστος των οποίων έχει διάμετρο 58 μέτρα, ενώ περίπου 1 χιλιόμετρο σωληνώσεων χρησιμοποιήθηκε για την παροχή 450 κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στους κύκλους ώστε να είναι πύρινοι βοηθούμενοι από τις συσκευές ανάφλεξης που είναι τοποθετημένες 30 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Πεντακόσια δρομολόγια φορτηγών αυτοκινήτων απαιτήθηκαν για να απομακρυνθούν από το στάδιο τα χώματα όταν 15.000 κυβικά μέτρα γης μετακινήθηκαν για να δημιουργηθεί το 23 μέτρων βάθους και 25 μέτρων διαμέτρου, φρεάτιο κάτω από τον αγωνιστικό χώρο. Η εξέδρα-ανελκυστήρας που μπορεί να σηκώσει 45 τόνους και οδηγείται από 3Χ110 Kw μηχανές ανύψωσης έχει 10 μέτρα διάμετρο, ενώ η σήραγγα κάτω από την Πύλη 2 που οδηγεί στο φρεάτιο έχει μήκος 40 μέτρα.
Καθώς από τα περισσότερα από 370 ηχεία ακουγόταν το VI μέρος από την Συμφωνία αρ. 3 του Γκούσταβ Μάλερ, σε διασκευή Γιώργου Κουμεντάκη, το κεφάλι ενός Κυκλαδικού ειδωλίου ύψους 17,3 μέτρων αναδυόταν από το νερό, υψωνόταν στον αέρα, διασπάτο σε 8 κομμάτια που ταξίδευαν προς τους θεατές και εμφανιζόταν το άγαλμα ενός Κούρου ύψους 9 μέτρων, που διασπάσθηκε σε έξι κομμάτια και αποκαλύφθηκε ένα κλασσικό άγαλμα, ύψους 5 μέτρων.
Το Κυκλαδικό ειδώλιο, ο Κούρος και το κλασσικό άγαλμα συνιστούσαν την ενότητα «Αλληγορία» της Τελετής Έναρξης, ενώ ακολουθούσε εκείνη της «Κλεψύδρας». Για τις ανάγκες αυτής της ενότητας χρησιμοποιήθηκαν 11 ανεξάρτητες πλατφόρμες, συνολικού μήκους 307 μέτρων που αποτελούνται από ένα τράκτορα με δυνατότητα ρυμούλκησης έως 6 βαγονιών που μπορούν να σηκώσουν 120 τόνους.
Σε όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η 6,5 μέτρων ύψους και 1,5 μέτρων διαμέτρου, Ολυμπιακή Φλόγα θα καίει στο Ολυμπιακό Στάδιο στον ατσάλινο βωμό που σχεδιάστηκε από τον Σαντιάγκο Καλατράβα και έχει μήκος 31 μέτρα, διάμετρο 4,7 μέτρα, ενώ η μήκους 1,5 μέτρων απόληξή του είναι από ανοξείδωτο ατσάλι. Ο βωμός στηρίζεται σε δύο βραχίονες και η κορυφή του βρίσκεται σε απόσταση 47 μέτρων από το χώρο της παράστασης, ενώ τη στιγμή της αφής η κορυφή του βρέθηκε σε απόσταση 12, 7 μέτρων από το χώρο της παράστασης.
Εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο της Τελετής Έναρξης η μουσική για την οποία 18 συνθέτες συνεισέφεραν ενώ χρειάστηκαν 320 ώρες για την ηχογράφησή της. Η μουσική έφθασε στα αυτιά εκατομμυρίων ανθρώπων με περισσότερα από 370 ηχεία, 480 ενισχυτές, 360 κανάλια εισόδου, 20 χιλιόμετρα καλώδια ηχητικής εγκατάστασης και 859.000 watt ηχητικό σύστημα.
Την ίδια ώρα 2000 θεατρικά φώτα ελεγχόμενα από 6 κονσόλες, 26 προβολείς παρακολούθησης, 180 κινούμενες κεφαλές υποστηριζόμενα από 24 χιλιόμετρα περιαγώγιμο καλώδιο, 5,5 χιλιόμετρα καλώδιο οπτικής ίνας και 2,2 χιλιόμετρα καλωδίωσης CAT 5 Ethernet, και 8 προβολείς barco XLM, που εφοδίαζαν ένα σύνολο 216.000 lumers έκαναν την «νύχτα-μέρα» στο ΟΑΚΑ.
Τέλος, για τις ανάγκες των επικοινωνιών της Τελετής Έναρξης χρησιμοποιήθηκαν 575 ράδια διπλής εισόδου, 337 ακουστικά κεφαλής για τη μείωση του θορύβου, 2.970 ακουστικά, 84 ραδιοσυχνότητες, 8 χιλιόμετρα πολύζευγου καλωδίου δεδομένων και ήχου, 1000 μέτρα καλώδιο οπτικής ίνας, 2 ασύρματες συνδέσεις δικτύου υψηλής ταχύτητας, ενώ για την απαιτούμενη ισχύ φρόντισαν 16 γεννήτριες που αποδίδουν 21.200 KVA.
Πηγή: skai.gr