Κλείσιμο

Συναγερμός στο Πύθιο λόγω της υψηλής στάθμης των υδάτων (upd)

Συναγερμός επικρατεί στο Πύθιο και άλλες περιοχές του Έβρου για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, μετά την κακοκαιρία που έπληξε κατά το Σαββατοκύριακο τη γειτονική Βουλγαρία.

Η στάθμη των νερών στο Πύθιο έχει υπερβεί κατά 20 εκατοστά το όριο συναγερμού, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Είπε ότι οι αρμόδιες Αρχές παρακολουθούν στενά το φαινόμενο για το ενδεχόμενο να απειληθεί η ακεραιότητα των αναχωμάτων.

Έκανε γνωστό ότι αν υπάρξει πρόβλημα στο Πύθιο, θα κάνουν τεχνητή εκτόνωση του ποταμού. «Μας ενδιαφέρουν κυρίως οι ζωές και οι περιούσιες των κατοίκων, σημείωσε ο κ. Πέτροβιτς.

Προσέθεσε πάντως ότι από την Κυριακή η Βουλγαρία δεν έχει ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές και ενώ αποδεσμεύονται τεράστιοι όγκοι νερού προς την ελληνική κοίτη του ποταμού, ενημερωνόμαστε μέσω των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης.

Έχουν διακοπεί μέχρι νεωτέρας τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στο τμήμα Αλεξανδρούπολη-Δίκαια. Οι ταξιδιώτες μετεπιβιβάζονται σε λεωφορεία.

Τη Δευτέρα, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου εξέδωσε έκτακτη οδηγία, εφιστώντας την προσοχή γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων, κυνηγών καθώς και οποιουδήποτε άλλου δραστηριοποιείται σε παραποτάμιες περιοχές του Έβρου.

Συγκεκριμένα, ζητείται – μεταξύ άλλων – να μην πλησιάζουν τον ποταμό Έβρο και τα αναχώματα, να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και άλλα εργαλεία από τις επικίνδυνες περιοχές και να ενημερώσουν τους ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) στη ζώνη ευθύνης τους για τη λήψη προβλεπόμενων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους (αρδευτικά αντλιοστάσια - αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λπ.).

Επίσης, ζητείται από τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές κοντά στον ποταμό να τις επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να είναι σε επαφή με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για πιθανή εκκένωση των κτηνοτροφικών μονάδων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ