Παραμένουν 13ος, 14ος μισθός και τριετίες στη νέα ΕΓΣΣΕ

Στην υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, διάρκειας ενός έτους, συμφώνησαν σήμερα Τρίτη οι κοινωνικοί εταίροι.

Η νέα Σύμβαση προβλέπει τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, των τριετιών και του επιδόματος γάμου, όπως ίσχυε και στην προηγούμενη ΕΓΣΣΕ.

Επίσης, η Σύμβαση προβλέπει πρώτη φορά τη χορήγηση γονικής άδειας ανατροφής τέκνου και στον πατέρα, εφόσον δεν κάνει χρήση η μητέρα, καθώς και ρητή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ότι αν αρθούν ή ακυρωθούν δικαστικά οι νόμοι που καθορίζουν τον κατώτατο μισθό τότε άμεσα θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι με την υπογραφή της Σύμβασης εκφράστηκε η βούληση και η πεποίθηση των κοινωνικών εταίρων για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος σημείωσε ότι είναι σημαντικό πως διατηρείται ζωντανός ο θεσμός της εθνικής σύμβασης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς χαρακτήρισε τη σύμβαση μήνυμα προς τους δανειστές, ενώ ο πρόεδρος των εμπόρων Βασίλης Κορκίδης έκανε λόγο για ένα σημαντικό εργαλείο συνεννόησης και αναβάθμισης των κοινωνικών εταίρων και ενός ηχηρού μηνύματος εργασιακής ειρήνης.

Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος τόνισε ότι οι κοινωνικοί εταίροι έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι οι παραγωγικές τάξεις είναι μαζί.

Τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων χαιρετίζει με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Επιβεβαιώνεται, έτσι, η συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και η ουσιαστική δυναμική που αυτή μπορεί να έχει» αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας.

Πηγή: Γιάννης Καντέλης