Μπαράζ εξελίξεων αναμένεται μετά την αποκαλυπτική απολογία Κάντα

Για δυο επιχειρηματίες - έμπορους όπλων κατέθεσε επιβαρυντικά στοιχεία κατά την πολυήμερη απολογία του, η οποία κράτησε τέσσερις ημέρες, ο Αντώνιος Κάντας, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών.

Ο κ. Κάντας έδωσε πολύτιμα στοιχεία στις ανακριτικές Αρχές, κυρίως για τη διακίνηση παράνομων πληρωμών στα εξοπλιστικά, για τις συμβάσεις των αρμάτων Leopard και τα υποβρύχια, και κατονόμασε συγκεκριμένο πρόσωπο που οργάνωσε το δίκτυο των εταιρειών για να διακινηθούν οι μίζες.

Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα ποσά που έλαβε από συγκεκριμένα πρόσωπα, σε εξοπλιστικά προγράμματα που χειρίσθηκε απο τη θέση του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Δεν ανέφερε στοιχεία για πολιτικούς, ούτε για υπουργούς που χειρίσθηκαν το χαρτοφυλάκιο Άμυνας επί των ημερών του ή μετέπειτα.

Ο κ. Κάντας έκανε λόγο για πάρτι με παράνομες πληρωμές, περιγράφοντας μεταξύ άλλων περιστατικό όπου εμπλεκόμενος σε εξοπλιστικά άφησε στο γραφείο του αποσκευή την οποία και νόμισε ότι ξέχασε, αλλά όταν του υπενθύμισε να το παραλάβει ο εμπλεκόμενος απάντησε: «Είναι για σένα, άνοιξε το».

Η αποσκευή περιείχε 600.000 ευρώ.

Η απολογία Κάντα αναμένεται να προκαλέσει μπαράζ ανακριτικών ενεργειών, με απόδοση κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος σε πολλούς εμπλεκόμενους που κατονομάστηκαν, αλλά και ντόμινο εξελίξεων.

Ο κ. Κάντας, που έχει ήδη κριθεί προφυλακιστέος, δήλωσε ότι έχει πλήρη συνείδηση των όσων είπε και αναλαμβάνει τις συνέπειες του νόμου. Οι συνήγοροί του εξέφρασαν την άποψη πως και άλλοι εμπλεκόμενοι στα εξοπλιστικά πρέπει να ακολουθήσουν την τακτική του πελάτη τους.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου