Τσαυτάρης: Πρόβλημα διασφάλισης της υγείας από την άρση των περιορισμών στο γάλα

Αποστάσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης που προωθεί την επέκταση της διατηρησιμότητας στο φρέσκο γάλα μετά τις σχετικές υποδείξεις του ΟΟΣΑ, πήρε μιλώντας στην αρμοδία επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για πρόβλημα «διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή» και «υποστήριξης της ντόπιας παραγωγικής διαδικασίας» λόγω της άρσης των σχετικών περιορισμών.

Ο κ. Τσαυτάρης είπε ότι «η έννοια της φρεσκάδας, είναι έννοια ποιότητας. Και το ότι στη χώρα μας αυτή η φρεσκάδα, υπολογίστηκε ότι μπορεί να έχει τον ορισμό του φρέσκου γάλακτος έως τις 5 ημέρες, δηλαδή δεν είναι 3, αλλά είναι 5 ημέρες η διάρκεια. Το γεγονός ότι σε μία βορειότερη χώρα, όπως στην Ολλανδία ή τη Φινλανδία, όπου οι συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής -και εννοώ συνθήκες παραγωγής, τη διάρθρωση της παραγωγής-, όπου, για παράδειγμα, έχεις 5 ή 6 μεγάλους κτηνοτρόφους και 1 φορτηγό πηγαίνει σε αυτούς σε πολύ μικρή χιλιομετρική απόσταση και συλλέγει μέσα σε 3 στάσεις -επειδή ο καθένας από αυτούς έχει παραγωγή 10 τόνους- έχει μαζέψει την απαιτούμενη ποσότητα για να την πάει στο εργοστάσιο για να το μεταποιήσουν. Αυτή την ίδια ποσότητα για να την μαζέψει κανείς π.χ. στην Ήπειρο, θα κάνει αναρίθμητα δρομολόγια και θα φτάσει μέχρι και την τελευταία κορυφούλα, γιατί είναι μεγάλος ο αριθμός των κτηνοτρόφων και είναι μικρές οι ποσότητες του γάλακτός τους».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης από την πλευρά του, κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε προκειμένου να παρουσιάσει την Έκθεση Αξιολόγησης του ΟΟΣΑ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση μελετά την κατάργηση του πενθήμερου που έχει καθιερωθεί μέχρι σήμερα για να θεωρείται το γάλα φρέσκο και σκοπεύει να καθιερώσει ένα άλλο σύστημα που θα δημιουργεί μια μεγαλύτερη γκάμα για τους καταναλωτές έτσι ώστε να έχουν περισσότερες επιλογές. Για την προοπτική αυτή η Κυβέρνηση επικαλείται εκτός από τις συστάσεις του ΟΟΣΑ και την επιθυμία της για υποχώρηση των τιμών καταναλωτή.

Η επέκταση της διατηρησιμότητας
του φρέσκου γάλατος στις επτά ημέρες, από τις πέντε που είναι σήμερα, είναι μία από τις ρυθμίσεις που εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να υποχωρήσει η τιμή του φρέσκου γάλακτος στην αγορά, δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς.

Το θέμα αποτελεί «αιτία πολέμου» για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι προγραμματίζουν διαμαρτυρίες στο υπουργείο Ανάπτυξης, αν η κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηδάκης είχε επιχειρήσει την άρση του περιορισμού των πέντε ημερών για τη διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος και επί κυβέρνησης Καραμανλή, με την τότε ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επίσης να αντιδρά και το θέμα να «παγώνει».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ