Στο ΣτΕ η ΟΙΕΛΕ για ακύρωση εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας

Προσφυγή στο ΣτΕ κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) ζητώντας την αναστολή και την ακύρωση της εγκυκλίου που εξέδωσε στην αρχή της εβδομάδας το υπουργείο Παιδείας, και προβλέπει την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας.

Με τις διατάξεις της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6 (28-2-2012), που εφαρμόζει η επίμαχη εγκύκλιος, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, «η ιδιωτική εκπαίδευση μετατρέπεται σε οίκο εμπορίου, καθώς αποσύρεται ουσιαστικά η κρατική εποπτεία από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών τους κονιορτοποιούνται».

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν στην προσφυγή τους ότι «η συγκεκριμένη εγκύκλιος παραβιάζει σαφώς το άρθρο 16, παρ. 8 του Συντάγματος, που ορίζει ότι για το εργασιακό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ισχύει ειδικός νόμος που δεν δύναται να καταργηθεί από τη γενική νομοθεσία (ΠΥΣ)».

Την ίδια ώρα, η ΟΛΜΕ κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις λίστες διαθεσιμότητας εκπαιδευτικών που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, προτού ψηφιστεί ο σχετικός νόμος. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί τους εκπαιδευτικούς η ΟΛΜΕ την ερχόμενη Δευτέρα, όταν και ξεκινά η διαθεσιμότητα, στις 12 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της στο Σύνταγμα.
Πηγή: Γιώτα Γκοβόστη