H Independent για τον Ελληνα δάσκαλο που περίμενε δύο χρόνια για να «παραιτηθεί»

Tην ιστορία ενός 36χρονου επιχειρηματία ο οποίος πέρασε μήνες περιμένοντας το δημόσιο σχολείο στο οποίο εργαζόταν ως δάσκαλος πληροφορικής να αποδεχθεί την παραίτηση που είχε υποβάλει, παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα Independent . 

Ο Άλεξ Χριστοδούλου αποφάσισε πριν από δύο καλοκαίρια να ξεκινήσει την επιχείρηση νέων τεχνολογιών που είχε στο μυαλό του και για το λόγο αυτό υπέβαλε την παραίτησή του στο σχολείο όπου εργαζόταν στην Καλαμάτα. Επρόκειτο για απόφαση που συμφωνούσε με το «ταξίδι» που θεσμοί όπως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θέλουν να δουν την Ελλάδα να πραγματοποιεί, όπως σχολιάζει η εφημερίδα.

Αρχικά το σχολείο δεν έκανε δεκτή την παραίτηση. «Μου είπαν ότι ήταν αργά για να υποβάλλω την παραίτηση και ότι έπρεπε να περιμένω τον επόμενο χρόνο. Δεν μπορούσα να το πιστέψω», δηλώνει ο κ. Χριστοδούλου. Ορισμένοι αξιωματούχοι του επισήμαναν ότι διακινδύνευε να χάσει τη σύνταξή του με την «ανορθόδοξη» συμπεριφορά του. «Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι κάποιος θα παραιτείτο επειδή ήθελε να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του», σχολιάζει ο κ. Χριστοδούλου.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι κατά την εννεαετή θητεία του στην δημόσια εκπαίδευση ο πρώην δάσκαλος είδε από κοντά το «θλιβερά δυσλειτουργικό ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα». Συνάδελφοί του προσέφεραν «πραγματική διδασκαλία» μόνο στα ιδιωτικά φροντιστήρια, ώστε να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Μια μειοψηφία αυτών έβαζαν ακόμα και χαμηλή βαθμολογία στους μαθητές τους για να τους ωθήσουν προς ιδιωτικά μαθήματα μετά το σχολείο.

Αυτό που ειπώθηκε στον κ. Χριστοδούλου ήταν ότι έπρεπε να μείνει εκτός δουλειάς για 21 συναπτές εργάσιμες αν ήθελε πραγματικά να παραιτηθεί. Τότε θα απολυόταν. Μετά από δύο μήνες αποχής από τα μαθήματα δεν υπήρχε ενημέρωση. Όταν επικοινώνησε με το σχολείο του είπαν ότι θα έπρεπε να περάσει από πειθαρχικό συμβούλιο και ότι αντιμετώπιζε τον κίνδυνο πιθανής αγωγής. Μετά από επτά μήνες έλαβε τελικά γράμμα με το οποίο του ανακοίνωναν πως η επιστολή παραίτησής τους γινόταν δεκτή.

Ο ίδιος περιγράφει πώς εκτός από το σχολείο συγγενείς και φίλοι πίστευαν ότι η κίνησή του ήταν λανθασμένη, καθώς παρά το μέτριο μισθό των 1300 ευρώ οι 20 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα και οι τρεις μήνες διακοπών καθιστούσαν τη δουλειά ως μία από τις καλύτερες δυνατές. «Ήταν το ελληνικό όνειρο» μιας εύκολης δουλειάς με γρήγορη συνταξιοδότηση, όπως λέει ο κ. Χριστοδούλου.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, δύο χρόνια μετά την παραίτησή του, έλαβε τηλεφώνημα από το υπουργείο Παιδείας ότι η παραίτησή του έχει ανακληθεί, ότι η καταβολή του μισθού του θα ξεκινήσει ξανά και ότι θα αντιμετωπίσει πειθαρχική δίωξη και αποβολή. «Με άλλα λόγια ήθελαν να τον ξανα-προσλάβουν για να τον απολύσουν και να τον συμπεριλάβουν στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που απολύονται ώστε να ικανοποιηθούν οι διεθνείς πιστωτές», αναφέρει η εφημερίδα.

Ο 36χρονος επιχειρηματίας δηλώνει ότι δε θέλει να λογίζεται ως απολυμένος. «Δεν πρέπει να τιμωρηθώ επειδή παραιτήθηκα. Αυτό είναι τρελό ακόμα και για την Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η υπόθεση καταδεικνύει πόσο λίγο οι διαφημιζόμενες μεταρρυθμίσεις έχουν αλλάξει το πελατειακό κράτος της Ελλάδας. Αναφέρεται ότι ενώ το 2008 τέσσερις στους δέκα Έλληνες φορολογούμενους απασχολούνταν στο δημόσιο, τώρα εν μέσω υψηλής ανεργίας η αναλογία έχει ανέβει στους έξι στους δέκα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι σε αντίθεση με τα όσα πιστεύει ο κόσμος, το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού που απασχολείται στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο