Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα λόγω των μέτρων

Την ανησυχία του για τη δυσκολία της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω των εφαρμοζόμενων μεταρρυθμίσεων εκφράζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. 

Όπως υπογραμμίζει το ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ Σέφας Λουμίνα, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, οι «υπερβολικά άκαμπτες» απαιτήσεις του προγράμματος διάσωσης της χώρας συχνά υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. 

Κατά συνέπεια, ο Οργανισμός προτρέπει τους πιστωτές, δηλαδή τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να συμπεριλάβουν διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα προγράμματα λιτότητας.

Ο κ.. Λουμίνα τόνισε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων έχει μείνει χωρίς ασφάλιση υγείας και περίπου το 10% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας». Επιπλέον, ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε κατά περίπου 25%, φθάνοντας τα 20.000 άτομα. Επίσης τόνισε ότι περίπου 470.000 παράνομοι μετανάστες πέφτουν συχνά θύματα εκμετάλλευσης στην εργασία και αλλού.

Όπως είπε ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ σε δημοσιογράφους την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται ή υπονομεύεται από σκληρές κυκλικές πολιτικές – λιτότητα, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις – τις οποίες η (ελληνική) κυβέρνηση αναγκάζεται να εφαρμόσει από το Μάιο του 2010 (...) Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα υπερβολικά άκαμπτα μέτρα οδήγησαν σε συρρίκνωση της οικονομίας και σε σημαντικό κοινωνικό κόστος για τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ανεργίας, των αστέγων, της φτώχειας και της ανισότητας.»
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας