Στο Εφετείο σήμερα ο Τσοχατζόπουλος

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα βρεθεί σήμερα, Δευτέρα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο πρώην υπουργός παραπέμπεται σε αδίκημα για το αδίκημα του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος». Μαζί με τον κ. Τσοχατζόπουλο στην ακροαματική διαδικασία έχουν παραπεμφθεί ακόμα 18 άτομα, μεταξύ των οποίων η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Το ογκωδέστατο βούλευμα (απόφαση) του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, που δρομολόγησε τη σημερινή δίκη, αξιολογώντας το τεράστιο υλικό που συγκεντρώθηκε από τις πολύμηνες εισαγγελικές και δικαστικές έρευνες, περιγράφει με λεπτομέρειες το οργανωμένο, όπως το χαρακτηρίζει, σχέδιο δωροδοκιών του πρώην υπουργού, που στήθηκε με επιμέλεια από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, για τη ροή εκατομμυρίων ευρώ «μαύρου πολιτικού χρήματος». Στο μεγαλύτερο μέρος του διοχετεύθηκε σε εξωχώριες εταιρείες, για αγορά ακινήτων, πολυτελή διαβίωση και συντήρηση του «μηχανισμού». Ο πακτωλός χρημάτων που εντοπίστηκε από τη δικαστική έρευνα, με το «μαύρο πολιτικό χρήμα» να καθορίζει την υπογραφή δύο από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, αποτελεί το βαρύ «κατηγορώ» κατά του κ. Τσοχατζόπουλου και των λοιπών κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο άλλοτε πανίσχυρος γενικός γραμματέας Εξοπλισμών και στενός συνεργάτης του, Ιωάννης Σμπώκος.

Στο παρασκήνιο της υπογραφής της σύμβασης για την αγορά αντιαεροπορικού συστήματος τύπου TΟΡ M1 και δύο συμβάσεων για τα υποβρύχια (Αρχιμήδης και Ποσειδών), όπως προέκυψε με αδειάσειστα στοιχεία από τις δικαστικές έρευνες, διακινήθηκαν συνολικά περί τα 160 εκατ. ευρώ «μαύρου πολιτικού χρήματος», το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είχαν αποδέκτη τον πρώην υπουργό. Εως τώρα, μόνον 57 εκατ. ευρώ εντοπίστηκαν από τη δικαστική έρευνα, ενώ για σημαντικά ποσά δεν κατόρθωσε η έρευνα να αποδείξει τη σημερινή του κατάληξη. Για τον λόγο αυτό και στο βούλευμα των εφετών γίνεται συχνά χρήση του όρου «αφάνεια» σε ό,τι αφορά τον τελικό προορισμό μεγάλων χρηματικών ποσών. Με πληθώρα αποδείξεων για την αποδοχή «μαύρου πολιτικού χρήματος», ο πρώην υπουργός βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη δικαστική κρίση. Η δίκη του, που θεωρείται «δίκη εγγράφων» και όχι μαρτυρικών καταθέσεων, αναμένεται να κρατήσει καιρό και θα σηματοδοτηθεί από τη στάση του. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα επιχειρήσει να προσδώσει πολιτική χροιά στην υπεράσπισή του, επικαλούμενος για άλλη μια φορά τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. Για τον λόγο αυτό απέστειλε την Παρασκευή εξώδικες προσκλήσεις σε όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ να παραστούν στη δίκη του και να καταθέσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα, που δεν έγινε δεκτό από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, θα το επαναφέρει και στο δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση του πρώην υπουργού ο οποίος ζητούσε να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη τη Δευτέρα.

Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν την αίτηση του κ. Τσοχατζόπουλου, επειδή, καταργήθηκε η αναίρεση για το αδίκημα του «ξεπλύματος βρώμικου» χρήματος. Παράλληλα, οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό, του τέως υπουργού Εθνικής Άμυνας, ότι η κατάργηση αυτή συνιστά αποκλεισμό των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου και έκριναν ότι η κατάργηση αυτή του δικαιώματος άσκησης αναίρεσης δεν είναι αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (δίκαιη δίκη). Και αυτό, προσθέτουν οι αρεοπαγίτες, γιατί εξασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα του κατηγορουμένου για πρόσβαση σε όλη την διάρκεια της προδικασίας και στα δικαστικά συμβούλια για να υποβάλλει αντιρρήσεις και άλλα ένδικα μέσα.
Πηγή: Καθημερινή, ΑΜΠΕ