Βουλή: Καταψηφίστηκε το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τη ναυτιλία

Καταψηφίσθηκε το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για την ναυτιλία, που αφορούσε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων για κατώτερα πληρώματα σε ποντοπόρα πλοία και σκάφη αναψυχής.

Η διάταξη που προέβλεπε τη δημιουργία ατομικών συμβάσεων, καταψηφίσθηκε με 151 όχι, 116 ναι και ένα παρών.

Εκτός από την αντιπολίτευση την διάταξη καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Το ΠΑΣΟΚ ζητούσε τον ορισμό του κατώτατου μισθού.

Οι βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν όλα τα άρθρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή τα καταψήφισαν.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπερψήφισαν μόνο τα άρθρα 1, 4 και 5, που αφορούν στη διάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς και τη νομική φύση του Λιμενικού Σώματος, καταψηφίζοντας τα υπόλοιπα.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές που πλαισιώνουν τον νέο πολιτικό φορέα της «Νέας Μέρας», υπερψήφισαν τα ίδια άρθρα, ενώ δήλωσαν «παρών» στα άρθρα 39, 43, 44 και 48 που αφορούν στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές, τη στρατηγική ανάπτυξης του Εθνικού Λιμενικού Συστήματος, τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων, καταψηφίζοντας τα υπόλοιπα άρθρα και την τροπολογία. Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Λοβέρδος, πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», καταψήφισε το άρθρο 19 καθώς και το άρθρο 44 για τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και υπερψήφισε τις υπόλοιπες διατάξεις.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασε την πικρία του για την καταψήφιση της διάταξης, ενώ δεν απέκλεισε την επαναφορά της ρύθμισης μετά από συνεννόηση με τα κόμματα.

Παράλληλα υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τη μεταβίβαση των στοιχείων των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικές.

Πηγή: Αντώνης Αντζλέτος