Σε δημόσια διαβούλευση το «βραχιολάκι» των κρατούμενων

Τίθεται από σήμερα Παρασκευή 1η Μαρτίου 2013, σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Σχέδιο νόμου για τα μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων».

Πρόκειται για το περίφημο ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», το οποίο (εφόσον ψηφιστεί ο νόμος) θα φορούν υπόδικοι, κατάδικοι ή κρατούμενοι που θα βρίσκονται σε άδεια, προκειμένου να μπορούν οι αστυνομικές αρχές να εντοπίζουν και να παρακολουθούν τις κινήσεις τους. Είναι ένα μέτρο ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ευρώπη και την Αμερική.

Στο σχέδιο νόμου τίθενται οι προϋποθέσεις με τις οποίες μπορεί να γίνεται χρήση του "ηλεκτρονικού βραχιολιού".

Στόχος του νομοσχεδίου, πάντως, είναι να δοθεί μια ανάσα στις φυλακές της χώρας, στις οποίες ο αριθμός των κρατουμένων ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των κελιών.

Εάν τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, που αφορούν κυρίως την έκτιση μεγάλου μέρους της ποινής, μπορεί να γίνει χρήση του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης και έτσι να "αποσυμφορηθούν" σε μεγάλο βαθμό τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη από το βήμα της Βουλής, το μέτρο αυτό είναι επιβεβλημένο, αφού «ο αριθμός των τακτικών αδειών που έχουν χορηγηθεί σε κρατούμενους την τελευταία τριετία ανέρχεται σε 12.004 και ο αριθμός παραβιάσεων αυτών των αδειών ανέρχεται, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σε 324».

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013.

Πηγή: Δημήτρης Δαμιανός