Χωρίς Μετρό και την Πέμπτη - Έρευνα για τη μαζική χρήση αδειών τις ημέρες απεργίας

Σε νέα 24ωρη απεργία, την 8η κατά σειρά, αποφάσισαν να προχωρήσουν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο Μετρό.

Παράλληλα, νέα 4ωρη στάση εργασίας 12 με 4 το απόγευμα αποφάσισαν για την Πέμπτη τα σωματεία των εργαζομένων σε Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και Τραμ. Επίσης, στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα έχουν εξαγγείλει για αύριο οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, λόγω γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, κατεπείγουσα εντολή έδωσε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου, στην κρατική ασφάλεια να καλέσει για καταθέσεις υπεύθυνους και εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς για τυχόν ποινικές ευθύνες για τα αδικήματα της απιστίας και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

Αφορμή για την εντολή ήταν τα στοιχεία του υπουργείου μεταφορών για μαζική χρήση αδειών, ρεπό και ασθενειών από εργαζόμενους, σε περίοδο απεργιών.

Παράλληλα η κρατική ασφάλεια θα λάβει καταθέσεις για να διαπιστώσει εάν υφίσταται παραβίαση δικαστικής απόφασης, μετά τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, παρά τις αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Εν τω μεταξύ, στοιχεία για τη συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις κατέθεσε στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Νικόλαος Παπαθανάσης.

Η διοίκηση της εταιρίας Σταθερές Συγκοινωνίε
ς (ΣΤΑΣΥ ) προσέφυγε στα αρμόδια δικαστήρια και για τη σημερινή 24ωρη απεργία στο μετρό, η οποία κρίθηκε παράνομη. Ωστόσο προκήρυξε απεργία το Εργατικό Κέντρο Αθήνας προκείμενου να καλυφθούν οι εργαζόμενοι.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ Fm», κάλεσε τους «πρωτεργάτες» των κινητοποιήσεων να συμμορφωθούν «μέχρι αύριο» με τις δικαστικές αποφάσεις, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά «θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου».

Παρά ταύτα, κι ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίταξης, οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ δεν εμφαίνονται διατεθειμένοι να διακόψουν τις απεργίες, με τον πρόεδρο του σωματείου Εργαζομένων Κίνησης, Χρήστο Κούκη, να σημειώνει πως «Θα έχουμε μπλακ - άουτ στις συγκοινωνίες εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε επίταξη και αυτό δεν είναι απειλή».

 Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε οτι ο ολισθηρός δρόμος της πολιτικής επιστράτευσης που επιλέγει η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις στα προβλήματα  των δημόσιων συγκοινωνιών αλλά θα τα οξύνει.

Η ΔΗΜΑΡ ζητά λύση που θα αντιστοιχείται με την υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση για το μισθολόγιο και θα διατηρεί ταυτόχρονα το θεσμό της συλλογικής σύμβασης.

«Οι ωμές απειλές της κυβέρνησης κατά του αγώνα και των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στο Μετρό πρέπει να καταδικαστεί από όλους τους εργαζόμενους και το λαό. Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι που βασανίζει το λαό και όχι οι αγώνες των εργαζομένων» αναφέρει το ΚΚΕ.
Πηγή: skai.gr