Μαξίμου: Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την ιθαγένεια

Εντολή για άμεση εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, έδωσε ο πρωθυπουργός. Εντός επτά ημερών αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με τη συγκεκριμένη απόφαση.

Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Σαμαρά καλούνται ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες «για την άμεση εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με την γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Έθνος, όπως το Δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί».

Παράλληλα, στον κ. Αθανασίου δόθηκε εντολή να προετοιμάσει εντός επτά ημερών και να δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την απόφαση του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται
ότι με απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε την Τρίτη αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση για το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα και τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, οι προϋποθέσεις του νόμου αυτού  δηλαδή, πενταετής παραμονή στην Ελλάδα, εξαετής φοίτηση σε σχολείο όταν πρόκειται για ανήλικα και απουσία ποινικής καταδίκης, κρίθηκαν ότι είναι τυπικές και όχι ουσιαστικές για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.
Πηγή: skai.gr