The Week Ahead – Μία ματιά στην εβδομάδα από το skai.gr

Ορισμένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την επικαιρότητα την εβδομάδα 12 - 18 Νοεμβρίου.

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου

Στις Βρυξέλλες το βλέμμα της Αθήνας
Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, παρά την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και του Προϋπολογισμού του 2013 από τη Βουλή, δεν αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις αναφορικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης διάσωσης για την Αθήνα ή την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. «Πολιτική δήλωση» περιμένει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Περιμένοντας... την έκθεση
Σύμφωνα με πηγές διεθνών μέσων ενημέρωσης, η σύσκεψη του Eurogroup θα συμπέσει με την παρουσίαση της πολύαναμενόμενης έκθεσης της τρόικα για την Ελλάδα, η οποία, όπως αναφέρει η ΚτΚ, θα είναι πολύ καλή για την Ελλάδα. Παρά ταύτα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει σχολιάσει πως η έκθεση δεν θα είναι έτοιμη έως τη Δευτέρα.

Μία γερμανίδα στη Λισαβόνα
Επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Πορτογαλία, όπου θα συναντηθεί με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Πέντρο Πάσος Κοέλιο και τον πρόεδρο Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα. Αυτοί που μάλλον δεν θα συναντήσουν την κ. Μέρκελ είναι οι διαδηλωτές που σχεδιάζουν να διαμαρτυρηθούν κατά των πολιτικών λιτότητας που ακολουθείται στη νοτιοευρωπαϊκή χώρα.

Τα μεγέθη που δε βλέπουμε
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας δίνει στη δημοσιότητα το World Energy Outlook 2012, που περιλαμβάνει προβλέψεις για τάσεις στο χώρο της ενέργειας με ορίζοντα το 2035 και τις συνέπειες για την ενεργειακή ασφάλεια το περιβάλλον και την οικονομική ανάπτυξη.

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου

Συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ε.Ε.
Συνεδρίαση του ECOFIN (Συμβούλιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων της Ε.Ε.) στις Βρυξέλλες. Ανάμεσα στα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι η πρόοδος για τη θέσπιση ενός ενιαίου εποπτικού φορέα για τις τράπεζες και η επιβολή ενός φόρου επί χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς
Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για να παρευρεθεί στην ειδική συζήτηση που διοργανώνουν οι «Φίλοι της Συνοχής», για την μεγαλύτερη συμβολή των πλουσιότερων ευρωπαϊκών χωρών προς όφελος των ασθενέστερων στον νέο μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό (2014-2020).

Στην Ευρωβουλή η ελληνική κρίση
Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και Γιάννης Βρούτσης, εμφανίζονται στο Ευρωκοινοβούλιο για να συμμετάσχουν στον «οικονομικό διάλογο» μεταξύ της Ευρωβουλής και των κυβερνήσεων. Θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τη συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα.

Χρέος για κάλυψη χρέους
Με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να καλύψει τα έντοκα γραμμάτια αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγουν την ερχόμενη Παρασκευή. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), την Τρίτη θα γίνουν δύο δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, συνολικού ποσού 3, 125 δισ. ευρώ.

Πενταροδεκάρες
Όποιος από τους αναγνώστες του ΣΚΑΪ τυχαίνει να έχει περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα, μπορεί να διεκδικήσει το Διαμάντι του Αρχιδούκα Ιωσήφ, έναν από τους γνωστότερους πολύτιμους λίθους στον κόσμο, που δημοπρατείται από τον οίκο Christie’s στη Γενεύη.

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου

Η Ευρώπη κατά της λιτότητας

Τρίωρη στάση εργασίας μεταξύ 12:00 και 15:00 έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, ενώ από τις 12:00 έως το τέλος της βάρδιας θα ακινητοποιηθεί η ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο συμμετοχής σε πανευρωπαϊκή εργασιακή κινητοποίηση κατά της λιτότητας.

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου

Σε δρόμο ύφεσης η Ευρώπη;
Την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρίτο τρίμηνο του 2012 δίνει η Eurostat.

Στο δρόμο που χαράζει ο…
Αποκαλύπτεται το νέο Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, καθώς η ασιατική υπερδύναμη πραγματοποιεί την αλλαγή σκυτάλης μεταξύ της παλαιάς φρουράς του ΚΚΚ και της νέας ηγεσίας που θα τη διαδεχθεί. Επτά από τα εννέα παλαιά μέλη του Γραφείου θα παραιτηθούν, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα, Χου Χιντάο, που θα αντικατασταθεί από τον Ξι Γινπίνγκ, άγνωστό όμως παραμένει το ποιοι θα είναι οι άλλοι έξι νέοι σύντροφοί του (και ποια συμφέροντα θα εκπροσωπούν). Ο Ξι πιθανότατα θα διαδεχθεί τον Χου και στην προεδρία της χώρας το Μάρτιο του 2013.

I Feel Devotion
Στη μάχη της Ευρωλίγκα ρίχνεται ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ταξιδεύει στη Μαδρίτη για να αντιμετωπίσει την πρωτοπόρο του ομίλου του Ρεάλ.

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου

Στα σύνορα της Κίνας ο Μπαράκ Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτεται τη Μιανμάρ (Βιρμανία, παλαιότερα Μπούρμα), στο πλαίσιο ενός τετραήμερου ταξιδιού στη νοτιοανατολική Ασία, που περιλαμβάνει στάσεις στην Ταϊλάνδη και την Καμπότζη. Οι επισκέψεις Ομπάμα εντάσσονται στην ευρύτερη Στροφή προς την Ασία (Pivot to Asia) επιχειρεί η αμερικανική εξωτερική πολιτική, με το βλέμμα στην Κίνα.

Κάλπες στη Σιέρα Λεόνε
Προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στη Σιέρα Λεόνε

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου


Η Ασία σείεται
Συνεδρίαση του ASEAN (Ένωση Εθνών Νοτιοανατολικής Ασίας) στην Καμπότζη, με τη συμμετοχή του Μπαράκ Ομπάμα και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Το ASEAN είναι το πολιτικό φόρουμ μέσω του οποίου πολλά ασιατικά κράτη έχουν προσπαθήσει να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με την πολιτική του Πεκίνου όσον αφορά τις κινεζικές διεκδικήσεις στην Νότια και Ανατολική Σινική Θάλασσα. Οι τριβές πηγάζουν από τον τεράστιο υποθαλάσσιο πλούτο (μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και αλιεία) στην περιοχή.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης