Χαλυβουργία: Συνεδριάζουν οι απεργοί

Στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας συνεδριάζουν αυτή την ώρα οι απεργοί της Χαλυβουργίας, προκείμενου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Το εργοστάσιο άνοιξε χθες, 21 Ιουλίου, έπειτα από απόφαση της εισαγγελίας Αθηνών και επέμβαση της Αστυνομίας. Η απεργία, που είχε διαρκέσει περίπου εννέα μήνες, είχε κηρυχθεί παράνομη στις 5 Ιουνίου.

Εκατό εργαζόμενοι παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου σε μία προσπάθεια να επανορθώσουν τις συνέπειες της πολύμηνης απεργίας.

Εν τω μεταξύ, πολιτική αντιπαράθεση και ένταση προκάλεσε το άνοιγμα του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο.

«Εμείς πήγαμε στην εισαγγελία και ζητήσαμε να εκτελεστεί η απόφαση για να μη χάσουμε τη δουλειά μας» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα στη Χαλυβουργία Ελένη Καταβάτη, καλώντας μάλιστα την κ. Παπαρήγα «να μαζέψει τον στρατό της».

Σύμφωνα με καταγγελία της κ. Καταβάτη, τα μέλη του ΠΑΜΕ που είναι συγκεντρωμένα έξω από το εργοστάσιο φθάνουν τα 400, ενώ οι εργάτες που εμμένουν στη συνέχιση της απεργίας δεν ξεπερνούν τους 40.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία τονίζει ότι με την απόφαση της πολιτείας αποκαταστάθηκε η νομιμότητα και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην δουλειά τους.

Παράλληλα, ελεύθεροι αφέθηκαν οι έξι απεργοί της Χαλυβουργίας, που συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας το πρωί. Τους απαγγέλθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος.

«Άμεση εφαρμογή του νόμου»

Για λόγους προστασίας του ιερού δικαιώματος στην εργασία παρενέβησαν οι αρχές στη Χαλυβουργία Ελλάδος, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση προκάλεσε την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έδωσε την εντολή ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί ο νόμος.

Κύκλοι προσκείμενοι στο Μαξίμου τόνιζαν ότι ο κ. Σαμαράς θεωρεί ύψιστης σημασίας, για τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή, το δικαίωμα στην εργασία και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προασπίσει αυτό το δικαίωμα με κάθε τρόπο. Παράλληλα, ανέφεραν πως με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, πως οι νόμοι θα εφαρμόζονται παρά τις επιθυμίες ορισμένων συνδικαλιστικών μειοψηφιών για το αντίθετο.

Ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ


Με το μέρος των απεργών τάχθηκε με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ:

«Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που εκπροσωπεί ζητούν την άμεση απελευθέρωση των απεργών της Χαλυβουργικής, μετά την πρωινή επέμβαση των ΜΑΤ.

»Ο αγώνας των εργαζομένων της Χαλυβουργίας είναι αγώνας κοινός για όλους τους Έλληνες εργαζόμενους, είναι αγώνας για κάθε Έλληνα πολίτη που σέβεται και θέλει να προστατεύονται τα εργατικά δικαιώματα.

»Αν δεν εκφράσουμε ΤΩΡΑ την άμεση και έμπρακτη Αλληλεγγύη μας στον αγώνα των Χαλυβουργών τότε θα ανοίξουμε ΕΜΕΙΣ την πόρτα στον εργασιακό Μεσαίωνα και στις αντεργατικές πολιτικές που μας ετοιμάζουν».
Πηγή: skai.gr