Σ. Ρομπόλης: Στο 30% η ανεργία αν δεν ληφθούν μέτρα (upd)

Την εκτίμηση ότι η ανεργία στη χώρα μας θα εκτιναχθεί στο 30%(!) ώς το τέλος του τρέχοντος έτους (από 22,5% τον Απρίλιο) αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, διατύπωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης.

"Με αυτή την πολιτική που ακολουθείται σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν μπορεί να αποτραπεί η πορεία της επιδείνωσης των μακροοικονομικών μεγεθών. Στην Ελλάδα, ένας απασχολούμενος συντηρεί έναν άνεργο ή έναν συνταξιούχο, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί" υπογράμμισε νωρίτερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Ρομπόλης, επισημαίνοντας ότι το 2016 οι άνεργοι στην Ευρώπη θα φθάσουν τα 22 εκατομμύρια.

Τόνισε ότι βραχυπρόθεσμα η οικονομία από την ανεργία χάνει ζήτηση και κατανάλωση, με επακόλουθο την επιδείνωση της ύφεσης, και τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν πόρους 9 δισ. ευρώ, ενώ μεσομακροπρόθεσμα θα υπάρξουν επιπτώσεις από τη δημογραφική ανανέωση του πληθυσμού, καθώς υπάρχει φαινόμενο επιλεκτικής μετανάστευσης από νέους υψηλής εξειδίκευσης. «Θα παραμείνουμε χώρα μεσαίας και ανειδίκευτης εργασίας και περιορισμένης ανάπτυξης» προειδοποίησε ο κ. Ρομπόλης.

Το δίχτυ προστασίας έχει μειωθεί μετά τη μείωση του κατώτατου μισθού ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα η μείωση του κόστους εργασίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Παρεμβαίνοντας
, ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Πατσούρης αναφέρθηκε στη νέα απάτη εις βάρος του Ιδρύματος από επιχείρηση. Έκανε λόγο για εικονικά απασχολούμενο προσωπικό, ενώ δήλωσε ότι δεν είναι γνωστή η καθαρή ζημιά του ΙΚΑ από την απάτη, διευκρινίζοντας πάντως ότι το ύψος της δεν ανέρχεται σε  4,5 εκατ. ευρώ.

Τόνισε δε, ότι με το υπάρχον προσωπικό είναι δύσκολοι οι έλεγχοι στο ΙΚΑ, ζητώντας κοινό ελεγκτικό μηχανισμό από τα ασφαλιστικά ιδρύματα.

Πρόταση για την ανεργία από ΕΒΕΑ


Πρόταση για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Αττική, που για πρώτη φορά ξεπερνά τον εθνικό μέσο όρο, παρουσίασε στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Νότη Μηταράκη. Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος ζήτησε την ένταξη στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» Σχεδίου Δράσης που έχει καταρτίσει το ΕΒΕΑ με τίτλο «Μελέτη για την υλοποίηση προγραμμάτων παροχής επαγγελματικής συμβουλευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και των ικανοτήτων των εργαζομένων και άνεργων στην περιοχή της Αθήνας».

Η πρόταση του ΕΒΕΑ
ΕΔΩ
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας