Κίνημα του οβελία ετοιμάζεται, σε συνέχεια αυτού της πατάτας

«Κίνημα του οβελία» σε συνέχεια αυτού της «πατάτας» οργανώνεται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας με πρωταγωνιστή τον νομό Έβρου όπου δραστηριοποιείται ο νεοσύστατος κτηνοτροφικός συνεταιρισμός «Αμνός Θρακών». Ήδη αρκετοί κτηνοτρόφοι του βορείου Έβρου, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να διαθέσουν απευθείας στην πασχαλινή αγορά, περίπου 4.000 ντόπια σφάγια σε τιμή που θα κυμαίνεται από 7 έως 8 ευρώ το κιλό. Επίσης, οι αγρότες της Δράμας, ενημέρωσαν τον ΑγροΤύπο ότι έκλεισαν συμφωνία με συνεταιρισμό της Κρήτης για ανταλλαγή λαδιού με καλαμπόκι και εν συνεχεία διάθεση χωρίς μεσάζοντες.

Έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από την ημέρα που ξεκίνησε στην Πιερία το γνωστό πλέον σε όλους μας «κίνημα της πατάτας» και σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας στην προσπάθεια αυτή μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί ή ετοιμάζουν παρόμοιες πρωτοβουλίες και άλλοι φορείς και για άλλα προϊόντα.

Οι δήμοι
Ειδικότερα στο «κίνημα της πατάτας» έχουν εγγραφεί οι δήμοι: της Αγίας Βαρβάρας, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Δημητρίου, των Αγίων Αναργύρων, του Αιγάλεω, του Αλίμου, του Αμαρουσίου, των Αμπελοκήπων-Μενεμένης, της Αργυρούπολης-Ελληνικού, της Βέροιας, του Γαλατσίου, της Γλυφάδας, της Δάφνης-Υμηττού, του Ζωγράφου, της Ηλιούπολης, του Θερμαϊκού, της Θέρμης, των Ιωαννιτών, της Καβάλας, της Καισαριανής, της Καλαμαριάς, του Κερατσινίου-Δραπετσώνας, της Κηφισιάς, του Κορδελιού-Ευόσμου, της Κορίνθου, του Κορυδαλλού, της Κρωπίας, των Ναυπακτίων, της Νεάπολης-Συκεών, της Νέας Ιωνίας, του Παπάγου-Χολαργού, του Περιστερίου, του Σαρωνικού, της Σπάρτης, της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, του Χαλανδρίου και των Ωρωπίων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το «κίνημα της πατάτας» ανάλογα με τα προϊόντα αλλάζει και… όνομα. Έτσι, έχει εμφανιστεί το «Κίνημα του Αλευριού» (και πάλι από την «Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας») και το «Κίνημα του λαδιού», με δήμους, όπως του Αλίμου, της Νέας Ιωνίας, των Ιωαννιτών, της Κορίνθου, του Κορυδαλλού, και του Χαλανδρίου να ετοιμάζονται να γίνουν ο «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές-δημότες.

Αμνός Θρακών
Ωστόσο καθώς πλησιάζει το Πάσχα αρχίζει, πλέον, να γίνεται μεγάλος λόγος και για το «Κίνημα των αμνοεριφίων». Πρωτοπόροι σε αυτό αναδεικνύονται οι κτηνοτρόφοι του Έβρου μέλη του νεοσύστατου κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Αμνός Θρακών. Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το μέλος του συνεταιρισμού κ. Βάκη Τσιομπανίδη ο οποίος μας δήλωσε: «Είμαστε ο πρώτος συνεταιρισμός κτηνοτρόφων στην Ελλάδα με βάση το νέο νομοσχέδιο και ονομάζεται «Αμνός Θρακών». Καταρχήν, θα ήθελα να αναφερθώ στο κόστος παραγωγής ενός αρνιού. Ένα αρνί μέχρι να φτάσει στο βάρος σφαγής το οποίο είναι 10 με 12 κιλά στην Ελλάδα θα πρέπει να περάσουν δύο μήνες.

Στο διάστημα αυτό το ζώο θα πιει περίπου 70 κιλά γάλα τα οποία κοστίζουν στο παραγωγό 60 ευρώ. Επίσης το αρνί αυτό θα φάει παράλληλα και φύραμα και τριφύλλι. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με τον τρόπο εκτροφής σε ένα παραδοσιακό εκτροφέα το κάθε αρνί κοστίζει 90 με 100 ευρώ. Σε κάποιον που χρησιμοποιεί μηχανές απογαλακτισμού μπορεί να του κοστίσει 85 με 90 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα που η τιμή του αρνιού είναι στα 4 και 4,20 ευρώ/κιλό πουλάμε ένα αρνί 10 κιλών στα 40 με 42 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε χάσιμο αμέσως – αμέσως 50 με 60 ευρώ».

Η ψαλίδα
Και προσθέτει: «Επίσης υπάρχει η διαφορά της ψαλίδας από τον παραγωγό στο ράφι. Αυτή την στιγμή ένα αρνί στο κρεοπωλείο κοστίζει από 10 έως 14 ευρώ. Τριπλάσια τιμή δηλαδή από ότι το αγοράζουν από εμάς. Αποφασίσαμε λοιπόν να κλείσουμε αυτή την ψαλίδα και να την μοιρασθούμε με τον καταναλωτή ώστε και αυτός να φάει για πρώτη φορά φθηνό οβελία αλλά και ο παραγωγός να καρπωθεί μια κάπως καλύτερη τιμή όχι βέβαια ότι αυτό σώζει τις καταστάσεις. Εμείς ευελπιστούμε ότι το αρνί θα φθάσει 7 με 8 ευρώ στον καταναλωτή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις. Όπως καταλαβαίνετε δεν θα είναι το ίδιο κόστος πώλησης στην Ορεστιάδα από το σφαγείο της πόλης που δεν θα έχουμε καθόλου μεταφορικά όπως αν για παράδειγμα το μεταφέρουμε στην Αθήνα».

4.000 αρνιά για αρχή

Καταλήγοντας ο κ. Τσιομπανίδης μας τονίζει: «Προχθές στην γενική μας συνέλευση που κάναμε καταγραφή του ζωικού μας κεφαλαίου προέκυψε ότι υπάρχουν περίπου 4.000 αρνιά. Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει όμως στον υπόλοιπο νομό. Υπάρχει η πιθανότητα να φθάσουμε και στα 12.000 αρνιά αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι ήδη πολλοί δήμοι της Ελλάδος έχουν ενδιαφερθεί ωστόσο κανένας δήμος του Έβρου δεν έχει ακόμα εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ο μόνος τρόπος της διάθεσης του κρέατος ενόψει του Πάσχα θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει μόνο με τον τρόπο που έγινε και στην περίπτωση της πατάτας δηλαδή μέσω παραγγελιών.
Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να πουλήσουμε σε μεμονωμένους καταναλωτές. Αυτή η δουλειά θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με κάποιους φορείς ή με κάποια νομικά πρόσωπα. Αν όλα πάνε καλά η προσπάθεια αυτή θα ξεκινήσει πριν το Πάσχα. Το αρνί είναι ευπαθές προϊόν και δεν έχει μεγάλη διάρκεια συντήρησης. Από εκεί και πέρα εξετάζουμε όλα τα αιτήματα. Έχουμε ήδη δήμους που ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν παραγγελίες».

ΣΕΚ
Για το θέμα του «κινήματος των αμνών», επικοινωνήσαμε και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Τάκη Πεβερέτο ο οποίος μας είπε: «Γίνεται μια προσπάθεια να κάνουμε αυτό που γίνεται με την πατάτα. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο. Το αρνί δεν είναι πατάτα είναι ευαίσθητο προϊόν, διέπεται από αυστηρούς όρους υγιεινής, επίσης θα πρέπει να υπάρχουν μηχανές που θα χτυπάει το «Ζ» διότι από εκεί βγαίνει ένα χαρτάκι το οποίο αναφέρει αν το κρέας είναι ελληνικό ή ξένο. Γενικά δεν είναι απλά τα πράγματα. Ωστόσο γίνονται κάποιες προσπάθειες. Στην Κοζάνη ας πούμε έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες όπως επίσης και στον Έβρο».

Μήνυμα προς τους κρεοπώλες
Και συμπλήρωσε: «Οι κρεοπώλες θα πρέπει να πάρουν ένα μήνυμα ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνάει η χώρα θα πρέπει να πουλήσουν στα 8 με 9 ευρώ/κιλό και στον παραγωγό να δώσουν 5,5 με 6 ευρώ/κιλό. Αν γίνει αυτό δεν θα προχωρήσουμε στις πωλήσεις χωρίς μεσάζοντες. Αν πάνε για υπερκέρδη φοβάμαι ότι η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη.

Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου την διάθεση αρνιών χωρίς μεσάζοντες το Πάσχα «μελετούν» κτηνοτρόφοι του Λαγκαδά, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου και ο Δήμος Κρωπίας, ο Δήμος Πεντέλης κ.α. Την ίδια ώρα, οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης ετοιμάζονται να ζητήσουν τη βοήθεια του Δήμου Κομοτηνής για τον έλεγχο και τη σφαγή των ζώων.

150 τόνοι πατάτας Βουρβούρων σε Σπάρτη και Μυστρά 15 και 19 Μαρτίου
Τους 150 τόνους φτάνουν οι παραγγελίες πατάτας Βουρβούρων από δημότες της Σπάρτης και του Μυστρά. Η διανομή της πατάτας που παραγγέλθηκε μετά από την πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο Δήμος Σπάρτης για τους δημότες του θα γίνει στις 15 και 19 Μαρτίου.
Οι πρώτοι καταναλωτές θα παραλαμβάνουν 20κιλα σακιά με 6 ευρώ το κάθε ένα και με βάση την αίτησή τους.

Οι υπόλοιποι πολίτες που έχουν καταθέσει αίτηση μετά την 10η Μαρτίου θα παραλάβουν την πατάτα την Δευτέρα 19 Μαρτίου.

Για τους δικαιούχους των άλλων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Σπάρτης θα υπάρξει νέα ανακοίνωση από τον Δήμο. Η διανομή θα γίνει με αυτοκίνητο των παραγωγών στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων.

Κίνημα πατάτας στην Καστοριά
Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνεργασία με τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 94,7 θέτουν σε εφαρμογή το «κίνημα της πατάτας» και στην Καστοριά, σε μια προσπάθεια στήριξης των τοπικών παραγωγών και της τοπικής κοινωνίας. Το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 στο πάρκινγκ απέναντι από το Διοικητήριο, ώρα 09:00-14:00 θα διατεθούν πατάτες από τοπικούς παραγωγούς, σε συσκευασίες των 20 κιλ. και 30κιλ. προς 0,25 λεπτών το κιλό. Παρακαλούνται όσοι πατατοπαραγωγοί της Καστοριάς έχουν αδιάθετες ποσότητες να τις δηλώσουν στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη, τηλ. 24673 50200 /201.
Πηγή: Agrotypos.gr