Σχέδιο για χορήγηση χύμα φαρμάκων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αγοράς φαρμάκων «χύμα» από τα φαρμακεία άφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή. Ενημερώνοντας τις επιτροπές Περιβάλλοντος και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την απόσυρση ληγμένων οικιακών φαρμάκων και με αφορμή την υπερ-συνταγογράφηση, ο Υπουργός Υγείας έθεσε θέμα συσκευασιών, λέγοντας ότι πολλές φορές οι συσκευασίες φαρμάκων περιλαμβάνουν περισσότερα φάρμακα από ότι χρειάζεται ο ασθενής και γι’ αυτό το λόγο ετοιμάζει ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει αυτό το φαινόμενο.

Η ρύθμιση –την οποία δεν θα προλάβει ο κ. Λοβέρδος να καταθέσει στη Βουλή λόγω εκλογών - αλλά έχει δώσει εντολή να προετοιμαστεί ώστε να τη βρει έτοιμη όποιος τον διαδεχθεί στο υπουργείο - θα αφορά φάρμακα που ο φαρμακοποιός θα προμηθεύεται σε βάζα και θα δίνει στον ασθενή όσα χρειάζεται. «Το κάνουν οι αμερικάνοι και θα μας βοηθήσει να μην πετάμε φάρμακα» είπε ο υπουργός. Το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην αλλαγή του πλαισίου για τις συσκευασίες , μετά από εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι κάθε χρόνο πετιόνται στα σκουπίδια φάρμακα αχρησιμοποίητα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στο πρόγραμμα φύλαξης, διαχείρισης και καταστροφής οικιακών φαρμάκων είπε ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί 7.500 κάδοι υποδοχής φαρμάκων στα φαρμακεία που είτε έχουν λήξει είτε δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μέσα στις επόμενες ημέρες οι κάδοι θα ανέλθουν σε 10.000 συνολικά σε 10.000 διαφορετικά φαρμακεία. Από εκεί τα φάρμακα μεταφέρονται στην αποθήκη του ΙΦΕΤ στη Μαγούλα και όλο αυτό το υλικό θα εξάγεται στη Γερμανία επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει εργοστάσιο καταστροφής.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου