Μαζική συμμετοχή για καλλιέργεια λαχανόκηπων

Τον δικό τους λαχανόκηπο και μάλιστα βιολογικής καλλιέργειας θέλουν ν αποκτήσουν 4000 Θεσσαλονικείς που δήλωσαν συμμετοχή στην πρόσκληση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Γεωπονικής Σχολής.

Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης προσφέρει στο πανεπιστημιακό Αγρόκτημα της Θέρμης 100 τετραγωνικά μέτρα σε όσους πολίτες θέλουν να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά παρέχοντας παράλληλα την δυνατότητα αυτή η καλλιέργεια να γίνει με βιολογικές μεθόδους.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν κυρίως εκπαιδευτικοί, άνεργοι, καθηγητές πανεπιστημίου, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Το συμβολικό ενοίκιο έχει οριστεί στα 120 ευρώ το χρόνο. Τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο Ταμείο του Αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών. Η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει στις 16 Μαρτίου.

Το ΑΠΘ έχει προαναγγείλει ότι σε περίπτωση που θα υπάρξουν περισσότερες αιτήσεις από τη διαθέσιμη έκταση, η επιλογή των καλλιεργητών θα γίνει με κλήρωση.

Ανάλογες προσκλήσεις σε δημότες έχουν απευθύνει οι δήμοι Θέρμης και Λαγκαδά με μικρότερο ενοίκιο και μικρότερο λαχανόκηπο ενώ για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες η παραχώρηση θα είναι δωρεάν.

Στον δήμο Θέρμης, αν κι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η έναρξη της διαδικασίας, περισσότεροι από 500 δημότες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να σκαλίσουν λαχανόκηπους που θα διαθέσει ο δήμος.
Πηγή: Θανάσης Τσίγγανας