ΓΣΕΕ: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ειδική οικονομική ζώνη

Επιφυλακτικοί όσον αφορά τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (πχ. ασφαλιστικές εισφορές), και κατηγορηματικά αρνητικοί όσον αφορά τη μείωση των μισθών και τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών εμφανίζονται στη ΓΣΕΕ.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης «ποιος μπορεί να ελέγξει αν το μη μισθολογικό κόστος θα πάει στην πραγματική οικονομία; Προφανώς θα μπει στις τσέπες κάποιων εργοδοτών.»

Για τη δήλωση Παπαδήμου περί νομοθετικής ρύθμισης για το μισθολογικό κόστος ο κ. Κιουτσούκης δήλωσε ότι «τα κόμματα στηρίζουν τον πρωθυπουργό όχι ο πρωθυπουργός τα κόμματα. Με ενδιαφέρει λίγο τι λένε οι κ. Παπαδήμος και Καψής.»

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΓΣΕΕ η ανταγωνιστικότητα κατά το 1/5 οφείλεται στο μισθολογικό κόστος. Όσον αφορά τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στις παραμεθόριες περιοχές που έχει προτείνει το ΕΒΕΑ, χαρακτήρισε «ειδική οικονομική ζώνη» όλη τη χώρα και έκανε λόγο για «κινεζοποίηση» των ελλήνων εργαζομένων.

Ο κ. Κιουτσούκης καυτηρίασε δε, την κατάληψη του κτιρίου της ΓΣΕΒΕΕ από μέλη του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη, την ώρα που γινόταν διάλογος με το μισθολογικό καθεστώς με τους εργοδοτικούς φορείς

«Δυστυχώς οι συνάδελφοι του ΠΑΜΕ ματαίωσαν τη συνάντηση μας. Τέτοιες συμπεριφορές σε μία δημοκρατική χώρα δεν ταιριάζουν σε κανένα, αν κάποιοι θέλουν να κρύβονται στις σπηλιές είναι δικαίωμά τους. Όσο προσεκτικοί είναι στις πορείες τους το ακριβώς αντίθετο ήταν χθες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος που συναντάται το απόγευμα με τον επικεφαλής της ομάδας Δράσης Χορστς Ράιχενμπαχ, δήλωσε ότι το μισθολογικό κόστος βρίσκεται στο τέλος του καταλόγου με τις αλλαγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας . «Το μη μισθολογικό κόστος πρέπει να εξετάσουμε» σημείωσε.

Όσον αφορά την πρόταση του Επιμελητηρίου για ειδικές οικονομικές ζώνες σε παραμεθόριες περιοχές με ποσοστά ανεργίας μέχρι και 38%, απάντησε ότι σε αυτές το μισθολογικό κόστος θα παραμένει το ίδιο, αλλά ο φορολογικός συντελεστής θα είναι πολύ χαμηλότερο, αλλά σε συγκεκριμένους κλάδους και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
Πηγή: skai.gr