Κλείσιμο

Άνθιμος: Θα σας ξεπληρώσουμε, μη μας προσβάλετε

Μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και προς κάθε κατεύθυνση έστειλε την Κυριακή ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος καλώντας τους να σταματήσουν να προσβάλλουν την Ελλάδα και διαβεβαιώνοντάς τους ότι οι Έλληνες θα ξεπληρώσουμε να χρέη και τα δάνεια. Ο Ιεράρχης, στην ομιλία του μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία τάχθηκε υπέρ των πολιτών που τις τελευταίες ημέρες διαδηλώνουν ειρηνικά στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης υπενθύμισε τα δύσκολα χρόνια της φτώχειας που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εστίασε το ενδιαφέρον του στα γεγονότα μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 μέχρι και το 2009.

«Οι Ευρωπαίοι μας άνοιξαν τις πόρτες του και από τις ενέργειες των πολιτικών μας ανδρών και την επιθυμία του λαού. Μας άνοιξαν τα μάτια μας που ήταν ακόμα κλειστά από την κάπνα και από τα σύννεφα και από τη δυστυχία των προηγουμένων ετών και κάποια στιγμή άρχισαν μέσα μας και στα μάτια μας ν’ αλλάζουν όλα. Η δημοκρατία στερεώθηκε»

Όπως είπε ο Μητροπολίτης Άνθιμος την περίοδο αυτή πραγματοποιήθηκαν σημαντικά αναπτυξιακά έργα, με χρήματα από την Ε.Ε., που άλλαξαν την εικόνα της χώρας και την ζωή των πολιτών της. Πανεπιστήμια, αεροδρόμια, λιμάνια, κρατικά κτήρια, μεγάλες εθνικές οδοί, το έργο της Γέφυρας Ρίου-Αντίρριου, Μετρό και άλλα έργα υποδομής ενώ δόθηκαν επιδοτήσεις για αγροτικές καλλιέργειες και επενδύσεις.

«Κρατούμε τα μάτια μας ανοιχτά για νέα δημιουργία και για διόρθωση των σφαλμάτων μας» είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και συνέχισε:

«Κάποιοι όμως σαν τους Φαρισαίους και τους Γραμματείς που πήραν τον Τυφλό που είδε το φως του με το θαύμα από τον Χριστό και του έβγαλαν κυριολεκτικώς την ψυχή για να δουν πως έγινε αυτό και άνοιξαν τα μάτια του και είδε, σαν αυτόν έχουν παραλάβει την Ελλάδα και τους Έλληνες – όχι όλοι ευτυχώς- και τους μετακινούν από εδώ και από εκεί. Δεν θα πω ορολογίες, δεν θα πω αξιώματα, δεν θα πω ονόματα για να μην υπάρξει καμία εμπλοκή σε όλα αυτά τα οποία λέγω. Τα λέγω με όλη μου την καλή διάθεση και την σκέψη και τα θέτω ενώπιον σας. Επιθέσεις λοιπόν κατά της Ελλάδος, κατηγορίες, αμφισβητήσεις, ανακρίσεις, φαντασιώσεις, φθόνος, εχθρότητα, συμβούλια, διαβούλια και το χείριστο πάντων αμφισβητήσεις της εθνικής μας κυριαρχίας».

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος διατύπωσε τον προβληματισμό μήπως μέσω αυτού του τρόπου και αυτής της μεθόδου επιχειρείται νε επιβληθεί στην Ελλάδα η Παγκοσμιοποίηση και να έρθει σε δύσκολη θέση «και τότε θα επιχειρήσουν να λύσουν τις εκκρεμότητες κατά την άποψή τους για τα εθνικά μας προβλήματα, που μπορεί να μας οδηγήσουν στην καταστροφή και το έρεβος».

Καταλήγοντας, κάλεσε όλους τους πιστούς, «να βοηθήσουμε τους πολιτικούς μας, να δείξουν συνέπεια, να φτάσουμε σε μια στιγμή ισορροπίας και να φτιάξουμε καινούργια, δυνατή, ευλογημένη, παραγωγική και αξιοπρεπή την Πατρίδα μας την Ελλάδα. Ποιος δεν το θέλει, όλοι το θέλουμε».
Πηγή: Νίκος Παπαχρήστου