Προχωρούν οι συζητήσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Την υπό προϋποθέσεις, τακτοποίηση (ακόμη και νομιμοποίηση) των αυθαιρέτων, συζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο με τους συναρμόδιους φορείς της Πολιτείας. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και βασικοί άξονες των προτάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, είναι:

- η ολοκλήρωση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, της περιοχής στην οποία βρίσκονται τα αυθαίρετα,

- η κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων, αναλόγως της παράβασης (αυθαίρετα χωρίς άδεια, αυθαίρετες κατασκευές καθ΄ υπέρβαση της άδειας κλπ),

- η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου και,

- το πράσινο κουτί της οικοδομής.

Φυσικά, το ΤΕΕ καθιστά απολύτως σαφές, ότι από την προτεινόμενη ρύθμιση εξαιρούνται κτίσματα που έχουν ανεγερθεί σε αιγιαλό, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις και λοιπές προστατευόμενες περιοχές.

Εκτιμάται, ότι με την πρόταση του ΤΕΕ, θα ξεπεραστεί και ο σκόπελος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί τα ΓΠΣ της περιοχής όπου ευρίσκονται τα αυθαίρετα κτίσματα, αφού αποτελούν (τα ΓΠΣ) και την απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας περιοχής στο σχέδιο.

Οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων κτισμάτων, θα κληθούν να καταβάλουν τις προβλεπόμενες εισφορές και τα αναλογούντα πρόστιμα κι εν συνεχεία το κτίσμα θα νομιμοποιείται ή θα εξαιρείται από την κατεδάφιση. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει, στο σημείο αυτό το ΤΕΕ, τα πρόστιμα πρέπει να είναι μειωμένα (σε σχέση με τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος της πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Βάσως Παπανδρέου) και λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνει ο έλληνας πολίτης.

Σε ότι αφορά την ταυτότητα του κτιρίου και το πράσινο κουτί, το ΤΕΕ θεωρεί, ότι πρέπει να επεκταθεί και στα παλαιά κτίρια, Κι αυτό, γιατί θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε μια σαφή εικόνα τόσο για τον αριθμό των κτιρίων όσο και για την ποιότητα της κατασκευής τους και ειδικότερα την στατική τους επάρκεια.

Όσα κτίρια πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή στατική επάρκεια, δεν έχουν ανεγερθεί σε προστατευόμενες περιοχές, έχουν ολοκληρωθεί τα ΓΠΣ της περιοχής και οι ιδιοκτήτες κατέβαλαν τις προβλεπόμενες εισφορές και τα αναλογούντα πρόστιμα, θα μπορούn να τακτοποιηθούν.

Τα υπόλοιπα, όσα δηλαδή, δεν έχουν την απαιτούμενη στατική επάρκεια (και υπό την προϋπόθεση, ότι δεν έχουν ανεγερθεί σε προστατευόμενες περιοχές), το ΤΕΕ προτείνει να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση, μετά την καταβολή από τους ιδιοκτήτες τους των προβλεπόμενων εισφορών και προστίμων. Ταυτοχρόνως, θα παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους (εφόσον το επιθυμούν), να προχωρήσουν στην ενίσχυση των κτισμάτων, ώστε να πληρούν τους αναγκαίους όρους ασφάλειας.

Σύμφωνα τέλος, με το ΤΕΕ, τα αυθαίρετα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν, αναλόγως της παράβασης και να αντιμετωπιστούν με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, ενώ θα πρέπει να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να καταστεί δυνατή η χάραξη της «κόκκινης γραμμής», για την οποία έκανε λόγο και ο πρωθυπουργός.
Πηγή: Δημήτρης Λάππας