1821: Το όγδοο επεισόδιο

Το όγδοο επεισόδιο του ιστορικού ντοκιμαντέρ 1821 με τίτλο "Ο Εθνικός Μύθος" θα προβληθεί την Τρίτη στις 23.00 από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Το επεισόδιο αναφέρεται στην άφιξη του Όθωνα στην Ελλάδα, στην ίδρυση της Ελληνικής Εκκλησίας καθώς και το ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα στη συνοχή του κράτους.

Περιγραφή 8ου επεισοδίου

Αν και το ελληνικό στέμμα δεν είναι κανένα αξιοζήλευτο έπαθλο, εν έτει 1832, το Βασίλειο της Ελλάδος ασκεί μια παράξενη γοητεία στους ευρωπαίους ηγεμόνες, καθώς ταυτίζουν το ελληνικό έθνος με την αρχαία Ελλάδα.

Μόλις ο έφηβος Όθωνας πατάει το πόδι του στην Ελλάδα, καταργεί ως νόμισμα τον Φοίνικα του Καποδίστρια κι επαναφέρει μετά από σχεδόν 2000 χρόνια την Δραχμή, βαφτίζει δρόμους και γειτονιές της Αθήνας με ονόματα αρχαίων φιλοσόφων, ηρώων και τραγικών ποιητών και σβήνει οτιδήποτε θυμίζει το οθωμανικό παρελθόν.

Το 1833 οι Βαυαροί προχωρούν στην ίδρυση αυτοκέφαλης ελληνικής εκκλησίας. Μια σειρά από εθνικοί μύθοι —όπως το «Κρυφό Σχολειό» και η «Αγία Λαύρα»— συντελούν στη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας.

Την ίδια εποχή, οι διαξιφισμοί των ευρωπαίων ιστορικών, ως προς τη φυλετική καταγωγή των σύγχρονων Ελλήνων, φανερώνουν κι ένα πρακτικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το Ελληνικό Βασίλειο: την ενσωμάτωση ενός ετερόκλητου και πολύγλωσσου πληθυσμού σε ένα ενιαίο εθνικό σύνολο.

Εντέλει, τον πιο καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μιας νέας εθνικής ταυτότητας, θα τον παίξει η γλώσσα. Η εκπαίδευση θα γίνει ο μεγάλος συνεκτικός ιστός του ελληνικού κράτους: «Ελληνας είναι όποιος μετέχει της Ελληνικής Παιδείας».
Πηγή: skai.gr