Κλείσιμο

Δεκάδες μετανάστες απεργοί πείνας σε νοσοκομεία

Επεισοδιακή ήταν η συνέντευξη τύπου της επιτροπής αλληλεγγύης των μεταναστών τη Δευτέρα. Η συνέντευξη Τύπου ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο δίπλα στην είσοδο της Βουλής και ενώ τα μέλη της επιτροπής και οι αλληλέγγυοι βρέθηκαν στο χώρο και τοποθέτησαν και το πρώτο τραπεζάκι για την Συνέντευξη, δέχθηκαν επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ με στόχο να εγκαταλείψουν το χώρο.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η βίαιη απώθηση των συγκεντρωμένων έγινε χωρίς, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της επιτροπής, να δοθεί κάποια εξήγηση και χωρίς επίσης να προταθεί στα μέλη της επιτροπής ένας διαφορετικός χώρος προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη Συνέντευξη Τύπου.

Επικράτησε ένταση, και ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ χαρακτήρισε τη βίαιη απώθηση ως «επιστροφή σε συνθήκες Χούντας» και αναρωτήθηκε εάν αυτή η συμπεριφορά έχει την έγκριση του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες η ένταση έληξε, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Βασίλη Οικονόμου και η Συνέντευξη Τύπου τελικά πραγματοποιήθηκε στον λεωφορειόδρομο της Βασιλίσσης Σοφίας, περίπου 50 μέτρα από την είσοδο της Βουλής.

«Εάν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν γελοίο» ανέφεραν μέλη της επιτροπής, οι οποίοι έδωσαν τη συνέντευξη τύπου με τηλεβόα, καθώς η αστυνομία απαγόρευσε στο βανάκι με τη γεννήτρια να μείνει στο χώρο και μάλιστα όπως ειπώθηκε του έδωσαν και κλήση. Ταυτόχρονα ο Βουλευτής Τάσος Κουράκης δεν κατάφερε να συνδέσει την μπαλαντέζα της μικροφωνικής με το φυλάκιο της εισόδου της Βουλής, αρνήθηκαν όπως ειπώθηκε, να του δώσουν ρεύμα επικαλούμενοι την ανάγκη να δοθεί πρώτα άδεια από τις τεχνικές υπηρεσίες του Κοινοβουλίου.

Ο Τάσος Κουράκης μιλώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης κάλεσε τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα να συμβάλλουν στην εύρεση λύσης, πριν να είναι πολύ αργά και πριν -όπως τόνισε χαρακτηριστικά- να υπάρξει θύμα. «Θα είναι προσβολή στον πολιτισμό μας και κηλίδα στην ελληνική κοινωνία» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, πανεπιστημιακοί, Βουλευτές, καλλιτέχνες, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, έγινε μπροστά στην Βουλή για να είναι πιο έντονος ο συμβολισμός και το μήνυμα για την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης στο θέμα των μεταναστών απεργών πείνας γιατί πλέον οι μετανάστες διανύουν την 36η ημέρα απεργίας πείνας τα προβλήματα της υγείας τους είναι σοβαρά και μεταφέρονται κατά δεκάδες στα νοσοκομεία.

Από την Κυριακή το μεσημέρι μέχρι τη Δευτέρα αργά το βράδυ, είχαν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Αθήνας 41 απεργοί, σήμερα το πρωί μεταφέρθηκαν ακόμη 3 και υπάρχει ανάγκη για μεταφορά ακόμη 15 απεργών σε νοσοκομεία. Οι γιατροί που παρακολουθούν τους μετανάστες ζήτησαν από το ΕΚΑΒ να είναι σε ετοιμότητα γιατί τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει ανάγκη μεταφοράς απεργών σε νοσοκομεία, την ίδια ώρα εκπρόσωποι των γιατρών ευχαρίστησαν το ΕΚΑΒ για την άμεση ανταπόκριση στην ανάγκη μεταφοράς μεταναστών σε νοσοκομεία.

Πηγή: Κυριάκος Αργυρόπουλος