Σπατάλη και αδιαφάνεια στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Η εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ταμεία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που όχι μόνο δεν έχουν να επιδείξουν έργο αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι και αμφίβολη η παρουσία τους, επαναφέρει το αίτημα για πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά τους και για σαφή επαναπροσδιορισμό του ρόλου τους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδης Παπαιωάννου συμφωνεί ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το «θολό τοπίο» που περιβάλλει τις ΜΚΟ.

Να σημειωθεί ότι από το 1996 έως το 2004 τα ποσά που έχουν δοθεί σε ΜΚΟ ξεπερνούν τα 68 εκατομμύρια ευρω. Μάλιστα το 2010, έτος της κρίσης, δόθηκαν 108.000 ευρώ στο «Δίκτυο για τη δημοκρατία στη νοτιοανατολική Ευρώπη».

«Η κρατική χρηματοδότηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία των ΜΚΟ», απαντά με κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος της Διεθνής Διαφάνειας Ελλάς Κώστας Μπακούρης

«Στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης ασάφεια για το τι σημαίνει Μη Κυβερνητική Οργάνωση» τονίζει η διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών χωρίς Σύνορα Ρεβέκκα Παπαδοπούλου.

«Η χρηματοδότηση που θα πρέπει να δίνεται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πρέπει να είναι ανεξάρτητη πολιτικών συμφερόντων», επιμένει με νόημα η κυρία Παπαδοπούλου.

Η ουσία είναι ότι από το 1999 και μέχρι το 2004 μοιράστηκαν απίστευτα ποσά σε απίθανες οργανώσεις όπως για παράδειγμα 8 εκατομμύρια δραχμές για την ενίσχυση ραδιοτηλεοπτικού σταθμού στη Κούβα αλλά και 2 εκατομμύρια δραχμές δόθηκαν για το πρόγραμμα μεταποίησης της ντομάτας στην Ακτή Ελεφαντοστού στην Αφρική.

Μοιράστηκαν βέβαια και μικρότερα ποσά, όπως 125 χιλιάδες δραχμές στον Νόμο και τη Φύση, 172 χιλιάδες στους Πολίτες σε Δράση, 57 χιλιάδες στη Χάρτα του Ρήγα και περίπου 18 χιλιάδες στο Ίδρυμα Αγά Χαν.
Πηγή: Μαρία Σπυριδωνάκου