Κλείσιμο

Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων της γρίπης Α

Η Ελλάδα θα καλυφθεί με τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια δόσεις του νέου εμβολίου για την γρίπη Η1Ν1 ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας.

Η προμήθεια των εμβολίων θα αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με συνεχή ροή έως τις αρχές Ιανουαρίου.

Ωστόσο μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών, Παναγιώτης Στραβόλαιμος δεν απέκλεισε τυχόν καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων, λόγω των ανοιχτών λογαριασμών που έχει η Ελλάδα με τις παρασκευάστριες εταιρίες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΦ Βασίλης Κοντοζαμάνης, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση καθυστέρησης και επισημαίνει ότι οι απευθείας κρατικές συμφωνίες δεν έχουν σχέση με τα παρελθόντα χρέη των νοσοκομείων.

Στο μεταξύ, τριάντα δύο νέα κρούσματα της γρίπης Α αναφέρθηκαν τη Δευτέρα, ανεβάζοντας στα 290 τα περιστατικά στην χώρα μας.

Από αυτά:

Δεκαεπτά (17) προέρχονται από χώρες του εξωτερικού με επιβεβαιωμένα κρούσματα

Έξι (6) ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Εννέα (9) των οποίων οι επαφές διερευνώνται

Από τα 290 κρούσματα που έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα τα 128 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Επίσης, καλύτερα στην υγεία του είναι ο 25χρονος μουσικός από τη Βέροια που νοσηλεύεται με συμπτώματα της γρίπης Α στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και παρουσίασε επιπλοκή καθώς προσβλήθηκε από πνευμονία.

Στο μεταξύ, η Δρ. Μαρί- Πολ Κιενί, διευθύντρια του τμήματος του ΠΟΥ που ασχολείται με την παραγωγή των εμβολίων, τόνισε ότι "η πανδημία της γρίπης των χοίρων δε μπορεί να σταματήσει και ως εκ τούτου όλες οι χώρες θα πρέπει να διαθέτουν το εμβόλιο".

Σύμφωνα με την ίδια οι ειδικοί που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις με τον ΠΟΥ έθεσαν ως προτεραιότητα τους τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας ώστε να διατηρηθούν σε λειτουργία τα συστήματα υγείας.
Πηγή: skai.gr