Δεκατέσσερα τα κρούσματα στη χώρα μας

Ένα βρέφος οκτώ μηνών που ήρθε από τη Νέα Υόρκη και ένας άνδρας 22 ετών, αμερικανός υπήκοος που ήρθε από τη Λουιζιάνα, είναι τα δύο νέα κρούσματα της γρίπης που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα την Παρασκευή.

Το βρέφος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, ενώ ο νεαρός διακομίστηκε στο Σισμανόγλειο.

Το πρωί του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου πρόκειται να συγκληθεί η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας της νέας γρίπης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το τέλος της σύσκεψης στο Εθνικό Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας.

Μετά την αναβάθμιση από τον ΠΟΥ του επιπέδου ετοιμότητας για τη νέα γρίπη από τη βαθμίδα 5 σε 6, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη και παρά την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας εξακολουθεί να μη συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Εκτός από την κατ΄οίκον νοσηλεία, προκειμένου οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης των νοσοκομείων να είναι διαθέσιμοι για πιο βαριά περιστατικά, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε και άλλα μέτρα. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας λόγω της τουριστικής περιόδου που ήδη διανύουμε, η αύξηση του στρατηγικού αποθέματος σε αντιικά φάρμακα που με τις νέες παραγγελίες που έχουν γίνει θα καλύπτουν από το 15%, το 20% του συνολικού πληθυσμού και η εκδήλωση ενδιαφέροντος στις πέντε εταιρείες που διεξάγουν πειράματα για την παρασκευή εμβολίου, ώστε όταν αυτό είναι έτοιμο, να γίνουν άμεσα παραγγελίες που θα καλύπτουν το 35% του πληθυσμού.

Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι στα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία που βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη νέα γρίπη προστίθενται άλλα πέντε, (σε Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ρόδο και στην Αθήνα το «Αττικό»).

Ακόμα, αναβαθμίζεται το σχέδιο «Άρτεμις» στα νοσοκομεία και εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθεί τετραψήφιο αριθμός στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται γιο τη νέα γρίπη και για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν αν υποψιάζονται ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Μέχρι τότε θα ισχύει το τηλέφωνο επικοινωνίας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στο 210-52.12.054.

Επιπλέον στα εργαστήρια ελέγχου του ιού Παστέρ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προστίθεται και το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πάντως, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Ευσταθίου και οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ επισήμαναν στη συνέντευξη Τύπου ότι η κήρυξη της πανδημίας από τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έγινε όχι λόγω της σοβαρότητας των περιστατικών- που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ήπια- αλλά εξαιτίας των πάρα πολλών κρουσμάτων που έχουν εκδηλωθεί, ειδικά στο νότιο ημισφαίριο που έχει μπει ο χειμώνας.

Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα ουσιαστικά δεν ανησυχεί για την μορφή του ιού σε αυτή τη φάση αλλά για το ενδεχόμενο μετάλλαξής του εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης.

«Στην Ελλάδα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενημέρωση και την πρόληψη της νόσου», δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Ιωάννης Πιερουτσάκος. Σημείωσε επίσης ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη η πρώτη παρτίδα εμβολίων.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά