Προϋπολογισμός: Αρρυθμίες σε έσοδα και δαπάνες - ΥΠΟΙΚ: Είναι συγκυριακές

Αρρυθμίες σε έσοδα και δαπάνες εμφάνισε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο, με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται σε 498 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,269 δισ. ευρώ. 

Οι αποκλίσεις κρίνονται συγκυριακές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τον αρμόδιο υφυπουργό Θοδωρή Σκυλακάκη να αναδεικνύει την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων, χαρακτηρίζοντας τον Ιανουάριο συνολικά έναν καλό μήνα. Ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για συγκυριακές αποκλίσεις. 

Τα καθαρά έσοδα σημείωσαν μείωση κατά 743 εκατ. ευρώ (ανήλθαν σε 3,915 δισ. ευρώ) εξαιτίας κυρίως της υστέρησης κατά 644 εκατ. ευρώ των εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μέρος της απόκλισης του ΠΔΕ αναμένεται να καλυφθεί το Φεβρουάριο. Επιπλέον, υπέρβαση κατά 98 εκατ. ευρώ εμφάνισαν οι επιστροφές φόρων (ανήλθαν σε 348 εκατ ευρώ). Στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων οι εισπράξεις υπερέβησαν οριακά το στόχο και διαμορφώθηκαν σε 4,055 δισ. ευρώ.

Στις δαπάνες η υπέρβαση κατά 232 εκατ. ευρώ (στα 4,681 δισ. ευρώ) συνδέεται κυρίως με τις αυξημένες δαπάνες τόκων κατά 204 εκατ. ευρώ καθώς το ΓΛΚ κατέβαλε τον Ιανουάριο (αντί για τον Μάρτιο) τους τόκους για το ομόλογο της Εθνικής (ανταλλαγή με το νέο 30ετές).

Πηγή: skai.gr