Κλείσιμο

Πάνω από ένας στους τέσσερις νέους στην Ελλάδα ούτε δουλεύει ούτε σπουδάζει

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις νεαρούς Έλληνες βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας αλλά και εκτός της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat για το 2018.

Η χώρα μας κατατάσσεται στην δεύτερη χειρότερη θέση ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το 26,8% των νέων ηλικίας 20 έως 34 ετών δεν απασχολείται επαγγελματικά, δεν μαθητεύει σε επιχείρηση ούτε σπουδάζει σε σχολή.

Ο μέσος όρος της περιθωριοποίησης των νέων στην ΕΕ είναι δέκα μονάδες χαμηλότερος από το ελληνικό ποσοστό, 16,5%. Η μοναδική χώρα που ξεπερνά την Ελλάδα είναι η Ιταλία, όπου σχεδόν το 29% των νέων δεν εργάζεται ούτε σπουδάζει.

Η συμμετοχή των νέων στην αγορά είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη. Συνάμα βελτιώνουν την δημογραφική - οικονομική εικόνα, συνεισφέροντας με τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι νεαρές Ελληνίδες είναι μακράν πιο ευάλωτες από τους άνδρες. Τα δεδομένα της Eurostat καταδεικνύουν πως περισσότερες από μία στις τρεις (33,7%) δεν εργάζονται ή εκπαιδεύονται. Πρόκειται για μακράν το χειρότερο ποσοστό στην ΕΕ. Για τους άνδρες το ποσοστό αποχής από την αγορά και την παιδεία είναι 20,1%.

Στην αντίπερα όχθη, η καλύτερη συμμετοχή νέων στην απασχόληση και την εκπαίδευση διαπιστώθηκε στην Σουηδία, όπου μόνον το 8% των ανθρώπων 20 έως 34 ετών ήταν εκτός. Ακολουθεί η Ολλανδία με 8,4%.

Πηγή: skai.gr