Προς kolotumba α λά Ιταλικά; «Η Ιταλία έτοιμη να ακούσει» λέει ο Μοσκοβισί

Για «αλλαγή στάσης» της Ρώμης όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό έκανε λόγο την Τρίτη ο Πιέρ Μοσκόβισι μετά το μαραθώνιας διάρκειας (διήρκεσε περίπου 19 ώρες) Eurogroup.

«Η Ιταλία τώρα είναι έτοιμη να ακούσει» σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων. «Ο διάλογος με την Ιταλία συνεχίζεται, γίνεται πιο έντονος» σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Μπορούμε να δούμε ένα διαφορετικό τόνο, ένα διαφορετικό τρόπο συνεργασίας και μπορούμε να δούμε ότι η Ιταλία είναι πρόθυμη να ακούσει τη δική μας οπτική γωνία για την επίλυση των προβλημάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μοσκοβιτσί διευκρίνισε ότι η Επιτροπή «έλαβε γνώση» της πρόθεσης της Ιταλίας να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. «Είναι ένα βήμα που καλωσορίζουμε και οι επενδυτές αισθάνονται το ίδιο... Τώρα ο διάλογος άρχισε πραγματικά τόσο στη μέθοδο όσο και στην ουσία» σημείωσε.

«Αναμένουμε περαιτέρω λεπτομέρειες… γιατί πρέπει να υπάρχει μια έγκυρη, ουσιαστική δέσμευση εντός του πλαισίου των κανόνων» διεμήνυσε.

«(Στη Σύνοδο Κορυφής της G20) στο Μπουένος Άιρες, είχαμε θετικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε... και δώσαμε στις ομάδες μας την εντολή να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση» επισήμανε ακόμα.

Η Επιτροπή απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης για το 2019, βάσει του οποίου η Ιταλία θα παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, λέγοντας ότι παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ.

Μετά την αρχική απόρριψη της Ρώμης σε σημαντικές αλλαγές στο πακέτο, η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού δήλωσε ότι θα μπορούσε να το τροποποιήσει, με διατήρηση του ελλείμματος σε περίπου 2% του ΑΕΠ.
Πηγή: skai.gr