Η λίρα γκρεμίζεται σε νέο ιστορικό χαμηλό μετά τις προειδοποιήσεις Ερντογάν

Νέα καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας μετά τις πρώτες αγοραπωλησίες της Δευτέρας στις αγορές συναλλάγματος της Ασίας.

Η λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό πέφτοντας στο 7,2362 ανά δολάριο, προτού ανακάμψει ελαφρά, σύμφωνα με δεδομένα του πρακτορείου Bloomberg.

Πρόκειται για το τέταρτο ναδίρ για το τουρκικό νόμισμα έναντι του αμερικανικού σε διάστημα επτά ημερών και την πρώτη φορά που η ισοτιμία ξεπερνά το φράγμα του επτά προς ένα. Η εικόνα της λίρας μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο της ώρας, καθώς ο όγκος των συναλλαγών μεγαλώνει.

Η νέα «βουτιά» ήλθε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τον τουρκικό επιχειρηματικό κόσμο να μην σπεύσει να αποσύρει συνάλλαγμα από τις τράπεζες, αναζωπυρώνοντας τις υποψίες πως η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής capital controls, ειδικά στην ροή ξένων νομισμάτων.

Μιλώντας στην Τραπεζούντα, ο κ. Ερντογάν είπε πως η διατήρηση του τουρκικού έθνους δεν είναι μόνον καθήκον των Αρχών, αλλά και «των βιομηχάνων, των εμπόρων».

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες πλέον καταγγελίες του ότι η Τουρκία είναι στόχος «οικονομικού πολέμου» και «επιχείρησης» με εργαλείο την ισοτιμία, αν και διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα επικρατήσει.

Κάλεσε επίσης τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν κανονικά την δραστηριότητά τους και να μην παρακρατούν τμήμα της παραγωγής τους από την αγορά, στον απόηχο δημοσιευμάτων πως ορισμένες συναλλαγές «πάγωσαν» μετά την βαθιά αποδυνάμωση της λίρας την Παρασκευή.

«Πρέπει να είσαι πατριώτης. Εάν δεν είσαι πατριώτης θα πληρώσεις το τίμημα», είπε.
Πηγή: skai.gr