Μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας μετά την έκπληξη με τα επιτόκια

Μεγάλες πιέσεις δέχεται στις αγορές συναλλάγματος η τουρκική λίρα, μετά την απρόσμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της παρά τον ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό.

Λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα ένα δολάριο αντιστοιχεί σε 4,89 λίρες, με το τουρκικό νόμισμα να αποδυναμώνεται κατά 3,15%.

Η πτώση ήταν ακόμα μεγαλύτερη νωρίτερα, λίγο μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, όταν η λίρα πλησίασε το όριο των πέντε προς ένα έναντι του δολαρίου.

H αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας επιβαρύνει πρωτίστως τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων βαρύνονται με χρέος σε ξένο νόμισμα.

Το αμετάβλητο του βασικού επιτοκίου εντείνει τους φόβους των επενδυτών ότι ο επανεκλεγείς πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χρόνιος πολέμιος των υψηλών επιτοκίων, θα αξιοποιήσει τις νέες εκτελεστικές υπερεξουσίες του ώστε να παρεμβαίνει στην χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο κ. Ερντογάν έχει επίσης διορίσει τον γαμπρό του στην θέση του υπουργού Οικονομικών.

Οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει το αξιόχρεο της τουρκικής οικονομίας, προειδοποιώντας για περαιτέρω υποβαθμίσεις εάν δεν αντιμετωπισθούν δομικά προβλήματα και δεν διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Τουρκίας.
Πηγή: skai.gr