Κλείσιμο

Η Ρωσία στηρίζει ΟΠΕΚ για αύξηση παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια

Την στήριξή της στην απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, έδωσε η Ρωσία, ενάμιση χρόνο αφότου οι μεγάλες πετρο-οικονομίες προχώρησαν σε συντονισμένη περικοπή της παραγωγής προκειμένου να συγκρατήσουν τις καταρρέουσες τιμές.

Τα συμπεράσματα της συνόδου του Οργανισμού και των εταίρων του στην Βιέννη δεν διευκρινίζουν πόσο θα αυξηθεί η παραγωγή, όμως οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν ανοιχτά το Σάββατο πως η εξόρυξη θα τονωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού ανά ημέρα – που αντιστοιχεί στο 1% της παγκόσμιας προσφοράς.

Αρχικά υπήρχαν πολλές διαρροές πως στην πράξη μόνο 600.000 περισσότερα βαρέλια θα φτάσουν στις αγορές ανά ημέρα – καθότι πολλά μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Βενεζουέλα αδυνατούν να ενισχύσουν την παραγωγή τους – όμως η Σαουδική Αραβία διαμήνυσε πως είναι διατεθειμένη να καλύψει τουλάχιστον μέρος του κενού.

«Η παράδοση του 1 εκατομμυρίου [βαρελιών ανά ημέρα] θα αφεθεί στις χώρες που έχουν την δυνατότητα παραγωγής», είπε με νόημα ο υπουργός Ενέργειας του σουνιτικού βασιλείου, Χαλίντ αλ-Φαλίχ, προσθέτοντας πως ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ θα αυξήσει την παραγωγή κατά εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια μέσα στους επόμενους μήνες.

Ξεκαθάρισε πως το Ριάντ
θα δώσει προτεραιότητα στην τροφοδοσία των αγορών παρά στις ποσοστώσεις παραγωγής που αναλογούν σε κάθε χώρα του Οργανισμού, κίνηση που μπορεί να θέσει το βασίλειο σε τροχιά σύγκρουσης με άλλα μέλη που θα χάσουν μερίδιο της πελατείας τους εάν οι Σαουδάραβες σπεύσουν να καλύψουν την συμφωνημένη αύξηση της παραγωγής.

Στα τέλη του 2016 ο 14μελής ΟΠΕΚ και δέκα ακόμα χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν να ελαττώσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Ορισμένα κράτη όμως, κυρίως η Σαουδική Αραβία, προέβησαν σε ακόμα βαθύτερες μειώσεις με συνέπεια τον φετινό Μάιο η περικοπή να υπερβαίνει τον στόχο κατά 47%.

Αντί για ευθεία αναφορά στο 1 εκατομμύριο βαρέλια, το κοινό ανακοινωθέν της Βιέννης αναφέρει γενικά πως οι 24 χώρες που συμμετέχουν στην συμφωνία θα επιχειρήσουν να τηρήσουν τον στόχο από την 1η Ιουλίου.

Η εν λόγω διπλωματική διατύπωση φαίνεται πως συμφωνήθηκε ως συμβολική παραχώρηση στο Ιράν, που ήταν ο μεγαλύτερος πολέμιος της αύξησης της παραγωγής.

Η Τεχεράνη εκτιμά πως θα ζημιωθεί από την αναμενόμενη πτώση των τιμών και υποστηρίζει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ο ΟΠΕΚ επιβραβεύει την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέες κυρώσεις στην περσική χώρα, με δεδομένο ότι η στάση της Ουάσιγκτον ήταν ακριβώς ένας από τους παράγοντες πίσω από την αύξηση των τιμών το τελευταίο δίμηνο.

Τον Μάιο η τιμή της ποικιλίας Brent ξεπέρασε τα 80 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά μετά από τρία και πλέον χρόνια. Έκτοτε έχει υποχωρήσει σε περίπου 75 δολάρια το βαρέλι. Το Brent λειτουργεί ως δείκτης για την τιμολόγηση πολλών άλλων τύπων αργού.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης