Πάνω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι η τιμή του πετρελαίου

Πάνω από το φράγμα των 80 δολαρίων ανά βαρέλι «σκαρφάλωσε» για πρώτη φορά από τα τέλη του 2014 η τιμή του πετρελαίου Brent, καθώς η προοπτική επιβολής κυρώσεων στο Ιράν από τις Ηνωμένες Πολιτείες σπρώχνει προς τα πάνω τις τιμές του αργού.

Η τιμή του βαρελιού έφτασε έως και τα 80,18 δολάρια σε συναλλαγές στο Λονδίνο, ενώ λίγο πριν τις 16:00 έχει υποχωρήσει στα $79,86.

Η τιμή του Brent, που χρησιμοποιείται ως δείκτης για την τιμολόγηση πολλών ποικιλιών πετρελαίου ανά τον κόσμο, έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% σε βάθος δωδεκαμήνου και κατά 20% από τις αρχές του έτους.

Το ράλι ενισχύεται από τις περικοπές στην εξόρυξη αργού που εφαρμόζουν την τελευταία διετία τα μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία, περιορίζοντας την παγκόσμια προσφορά. Παράλληλα, η τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης.

Στην αύξηση των τιμών έχει συμβάλει και η οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας, η παραγωγή της οποίας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς η οικονομική και πολιτική κρίση ζώνη και την βιομηχανία ενέργειας.

Πάνω από τα 72 δολάρια ανά βαρέλι βρίσκεται εν τω μεταξύ η αμερικανική ποικιλία πετρελαίου West Texas, που συνιστά το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014.

Στην χώρα μας, κοντά στα δύο ευρώ κυμαίνεται η τιμή της αμόλυβδης στα νησιά ενώ αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες και η πτώση του ευρώ στην ισοτιμία με το δολάριο.
Πηγή: skai.gr