Χαιρετίζει το υπερπλεόνασμα η Fitch, αλλά προειδοποιεί για το μέλλον

Ανάμεικτες εκτιμήσεις για τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας κάνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, χαιρετίζοντας την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, αλλά και προειδοποιώντας ότι η Αθήνα ενδεχομένως δεν θα μπορεί να πετύχει τόσο υψηλούς στόχους μετά το 2020.

Βάσει συμφωνιών στο Eurogroup, η χώρα μας οφείλει να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Σε σύντομη ανάλυσή του, ο οίκος επισημαίνει πως η δημοσιονομική υπεραπόδοση το περασμένο έτος ενισχύει την εκτίμησή του ότι η βιωσιμότητα του χρέους βελτιώνεται, αν και ξεκαθαρίζει ότι σε βάθος χρόνου ο κρίσιμος παράγοντας είναι το είδος ελάφρυνσης που θα παράσχουν οι Ευρωπαίοι.

Η Fitch εκφράζει αισιοδοξία για την προοπτική ρύθμισης του χρέους, κάνοντας ειδική μνεία στον υπό εξέταση μηχανισμό που θα συνδέει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής μέρους χρέους με την πορεία της οικονομίας.

Οι αναλυτές αφήνουν να εννοηθεί πως μια συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης θα οδηγούσε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς η θετική προοπτική με την οποία βαθμολογούν το ελληνικό αξιόχρεο βασίζεται στην αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης.

Δεν διευκρινίζουν εάν τυχόν «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για το χρέος θα οδηγούσε σε υποβάθμιση.

Χωρίς ελάφρυνση εκ μέρους των εταίρων, ο οίκος υπολογίζει πως το χρέος θα μειωθεί στο 132,8% του ΑΕΠ το 2026, εφόσον όμως επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Ακόμα κι αυτή η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ πάντως, αναφέρει, θα είναι η χειρότερη στην ευρωζώνη.
Πηγή: skai.gr