Μεικτό σύστημα για ΦΠΑ στα νησιά συζήτησαν Τσίπρας & βουλευτές του Αιγαίου

Ένα μεικτό σύστημα κατηγοριοποίησης των νησιών, το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ώστε να μην αυξηθεί οριζόντια ο ΦΠΑ και στα 32 νησιά από την 1η Ιανουαρίου, τέθηκε επί τάπητος κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με βουλευτές του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει πως σε ορισμένα νησιά ο ΦΠΑ θα παραμείνει μειωμένος με βάση συγκεκριμένα γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια.

Ένα τέτοιο νησί θα μπορούσε να είναι η Λέσβος, που φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ή η Κως που είχε να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες του σεισμού του καλοκαιριού.

Στα υπόλοιπα νησιά η διαφορά από την αύξηση του ΦΠΑ θα μπορούσε να τακτοποιηθεί με άλλους τρόπους, φορολογικούς, ενισχυτικούς ή επιδοματικούς, και πάλι με κριτήρια.

Οποιοδήποτε σχέδιο ωστόσο θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς.

Πάντως οι βουλευτές πιστεύουν πως με βάση αυτή την πρόταση θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει κάποια συνεννόηση με τους εταίρους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των νησιωτών της Αττικής και αντιπροσωπειών από όλα τα νησιά προγραμματίζεται πάντως για τις 18 Δεκεμβρίου, στις 15:00 μετά το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

Οι συγκεντρωμένοι ζητούν διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και συνάντηση με τα κόμματα, ενώ έχουν καλέσει τους βουλευτές που εκλέγονται στο Αιγαίο να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2018 στην περίπτωση κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
Πηγή: skai.gr