Σύσταση ευρω-υπουργείου Κοινωνικής Προστασίας προτείνει Ελλάδα

Τη σύσταση υπουργείου Κοινωνικής Προστασίας για την ευρωζώνη έχει προτείνει η Ελλάδα στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναμόρφωση της ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η ελληνική πρόταση, είπε, συμπληρώνει την ιδέα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για δημιουργία υπουργού Οικονομικών στη νομισματική ένωση.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει επίσης τη δημιουργία δεύτερου Eurogroup, στο οποίο θα συμμετέχουν οι υπουργοί πρόνοιας και εργασίας των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Ο ΑΝΥΠΕΞ δεν έκανε κάποια εκτίμηση όσον αφορά τις πιθανότητες επιτυχίας της ελληνικής πρότασης ή εάν υπάρχουν άλλα κράτη-μέλη που την υποστηρίζουν.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων για αλλαγές στη διακυβέρνησης της ζώνης του κοινού νομίσματος βρίσκεται η προοπτική αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα είδους Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Αθήνα βλέπει θετικά την αναβάθμιση του ESM, ειδικά εάν αυτό σημαίνει την οριστική έξοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Διευκρίνισε ωστόσο πως η Ελλάδα είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο υποβάθμισης του εποπτικού ρόλου που έχει σήμερα Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τις δημοσιονομικές επιδόσεις των κρατών-μελών, σενάριο που θα σήμαινε ότι ο ESM θα αναλάμβανε πολιτικό ρόλο – με πιο σκληρά ίσως κριτήρια – στην επιτήρηση των χωρών του ευρώ.
Πηγή: skai.gr