Κλείσιμο

Η Ιρλανδία ξεπληρώνει πρόωρα το χρέος προς το ΔΝΤ, με την άδεια της Ευρώπης

«Πράσινο φως» στα σχέδια της Ιρλανδίας να εξοφλήσει πρόωρα τις εναπομένουσες μνημονιακές οφειλές της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσαν σήμερα οι ευρωπαίοι εταίροι, σε μία κίνηση που θα επιτρέψει στο Δουβλίνο να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους του κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η Ιρλανδία – που έχει ήδη καταβάλει 18 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ για τη βοήθεια που έλαβε ανάμεσα στο 2011 και το 2013 – μπορεί πλέον να προχωρήσει ανεμπόδιστα στην αποπληρωμή των υπόλοιπων €4,51 δισεκ. αλλά και στην εξόφληση δύο διακρατικών δανείων που είχε λάβει από τη Σουηδία και τη Δανία, συνολικού ύψους 1 δισεκ. ευρώ.

Η ιρλανδική υπηρεσία διαχείρισης δημόσιων πόρων εκτιμά ότι οι τρεις πρόωρες αποπληρωμές θα μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατά 150 εκατομμύρια ευρώ έως το 2023. Τα δάνεια στήριξης που προσφέρει το ΔΝΤ φέρουν συνήθως σαφώς υψηλότερο επιτόκιο από αυτά που δίνουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί βοήθειας.

Η έγκριση των ευρωπαίων εταίρων
ήταν απαραίτητη διότι, βάσει Μνημονίου, τα μέλη της ευρωζώνης που στήριξαν την Ιρλανδία την περίοδο της κρίσης πρέπει να παραχωρήσουν την προτεραιότητα που έχουν ως πιστωτές.

Την εξέλιξη χαιρέτισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του προδρόμου του, του ταμείου EFSF, το οποίο χρηματοδότησε το πρόγραμμα της Ιρλανδίας όπως και το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας.

«Η εξόφληση δανείων προς το ΔΝΤ και διμερών δανείων θα χαμηλώσει την εξυπηρέτηση του ιρλανδικού χρέους, θα βελτιώσει την βιωσιμότητά του και θα στείλει καλό σινιάλο στις αγορές», είπε.

Η Πορτογαλία, που επίσης χρειάστηκε Μνημόνιο, έχει ξεπληρώσει περίπου τα τρία τέταρτα των δανείων του ΔΝΤ, ενώ η Κύπρος έχει αρχίσει τις πληρωμές και της απομένουν κάτι λιγότερο από 700 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο εκτιμά πως η ιρλανδική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4,1% φέτος.
Πηγή: skai.gr