Καθαρή υπέρβαση δημοσιονομικών στόχων προβλέπει η Αθήνα για φέτος & το 2018

Προς το καλύτερο ετοιμάζεται να αναθεωρήσει το υπουργείο Οικονομικών τις προβλέψεις του για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων φέτος και το επόμενο έτος, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές που έγιναν στο πρακτορείο Reuters.

Στο τελικό προσχέδιο του προϋπολογισμού, που είναι προγραμματισμένο να κατατεθεί στη Βουλή αύριο Τρίτη, η Αθήνα θα εκτιμά ότι φέτος θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 έως 2,5% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά περίπου 0,7 μονάδες. Για το 2018, το προσχέδιο θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,7%, δηλαδή πάνω από τον δύσκολο στόχο του 3,5%.

Το προηγούμενο προσχέδιο τοποθετούσε τα πρωτογενή πλεονάσματα σε 2,2 και 3,57% αντίστοιχα.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει προ το χειρότερο κατά 0,2 μονάδες την πρόβλεψη για φέτος – «κόβοντάς» την στο 1,6%. Στον αντίποδα όμως το προσχέδιο θα προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για το 2018, 0,1 μονάδα καλύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, οι καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις μπορεί να επιτρέψουν στην Αθήνα να διοχετεύσει χρήματα στις πιο ευάλωτες τάξεις του πληθυσμού, ουσιαστικά συνεχίζοντας και επεκτείνοντας την πολιτική κοινωνικού μερίσματος.

Η κυβερνητική πηγή προσέθεσε τέλος ότι το τελικό προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει δημοσιονομικό «μαξιλάρι» 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μετά-Μνημόνιο περίοδο, κάτι που έχουν συστήσει οι πιστωτές.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα προέλθει από τις δόσεις στήριξης, αλλά και από τις σχεδιαζόμενες εξόδους της χώρας στις αγορές ομολόγων το 2018, είπε ο αξιωματούχος.
Πηγή: skai.gr