ΙΟΒΕ: Κάτω του 1,5% η ανάπτυξη, κίνδυνος για δημοσιονομική αστοχία το 2018

Για «κοιλιά» στην ανάπτυξη φέτος και για κίνδυνο δημοσιονομικής αστοχίας το επόμενο έτος προειδοποιεί στη νέα τριμηνιαία έκθεση του το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η οικονομική δραστηριότητα θα αυξηθεί λιγότερο από 1,5% φέτος, παρά την ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Το Ινστιτούτο προειδοποιεί μάλιστα ότι μολονότι φέτος δεν αναμένεται να υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα, οι στόχοι του 2018 είναι «φιλόδοξοι», καθώς η υψηλή φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές «συμπιέζουν τα εισοδήματα και τη φορολογική βάση».

Παρά τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προσαρμογής, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 αναμένεται να είναι 678 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού, οδηγώντας με μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα.

«Φορολογικά όσο και ασφαλιστικά, εφαρμόζεται ένα σύστημα που επιβαρύνει υπέρμετρα όσους συμβάλλουν στην οικονομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα είναι περίπλοκο και ευμετάβλητο, ώστε λειτουργεί και ως εμπόδιο εισόδου», τονίζει ο ΙΟΒΕ.

Σε βάθος χρόνου, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σταθερά η Ελλάδα είναι η «δραματική υστέρηση των επενδύσεων», με τον ΙΟΒΕ να προειδοποιεί ότι η εικόνα δεν θα αλλάξει «εάν δεν υπάρξει ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής».

«Συνολικά, κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαετούς κρίσης, χάνονται ευκαιρίες ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία, ενώ η βελτίωση των δομικών χαρακτηριστικών της επέρχεται μα αργούς ρυθμούς», επισημαίνεται στην έκθεση.
Πηγή: skai.gr